Inga se natječe za kuharicu jeseni

Inga Bašić je po izboru stručnog žirija portala zdravakrava.hr i gastro.hr, postala nova kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za punjene slane trokutiće. Kao i ostale kuharice tjedna, Inga je na dar dobila Zvijezda poklon paket i besplatnu izradu fotoknjige, a natječe se i za top kuharicu jeseni
Vidi originalni članak

Inga je podrijeklom iz Vinkovaca pa voli slavonska jela, iako sada živi u Zagrebu. Radi kao Brand Manager (voditelj asortimana prehrambenih proizvoda) u veleprodaji. U slobodno vrijeme, između ostalog, skuplja recepte, slane i slatke i najčešće prilagođava recepte svojem viđenju okusa, miješanja namirnica, izgleda.

'Sve nove delicije koje pripremim obavezno poslikam i zapišem osnovne komentare koji će me podsjetiti na što mene asocira to jelo (osoba, događaj, glazba, prigoda za serviranje…) Uz svako jelo nalazi se opis kako ga i uz što servirati, uz koju prigodu, na kojem mjestu, koju glazbu ''servirati'', film, a sve radi potpunog užitka u jelu', kaže Inga.

Pogledaj Ingin recept tjedna...

Važno je imati kritičare

'Da bi za mene užitak u kreativnom radu u kuhinji bio potpun, nužno je imati motivatore i kritičare. Najdražu publiku za degustiranje i uživanje u delicijama upoznala sam u boksačkom klubu ''Coloseum'' koji su mi najveća motivacija za eksperimentiranje s hranom, okusima, mirisima, bojama. A najžešći kritičar mojim jelima je moja sestra Ljiljana koja je i sama vrhunski kreativac u spravljanju slastica'.

Slušam tijelo i prilagođavam mu kuhanje

'Kod mene se organizam sam prilagođava određenom godišnjem dobu i traži određena jela. S početkom proljeća uživam u svježem povrću i voću nakon zime kroz koju kuham i volim jesti ''težu'' hranu – sarme, punjenu papriku, više mesa, krumpira, knedle i slično. Ljeti najradije pripremam hladne salate (tijesto s povrćem i/ili tunjevinom, sirom, riža s povrćem, cous cous s povrćem, pudinge i kolače sa svježim voćem). S početkom jeseni i hladnijih dana uživam u juhama spravljenim s puno povrća i dobrim komadom mesa, svježe iscijeđenim sokovima, krumpirušama, zeljanicama, musakama, kremastim kolačima, pitama… Slušam svoje tijelo i prilagođavam kuhanje tome. Najčešće pripremam složence i variva: kelj, kupus, grah, paprikaše, gulaše. Kombinacija povrća, noklica i mesa'.

Pročitaj recepte drugih kuharica tjedna...

Najdraže namirnice

Dnevna doza vitamina

'Gotovo svaki tjedan napravim 1,5 l svježe cijeđenog soka i cijeli tjedan jutro započinjem čašom punom vitamina. S obzirom da na taj način u jednom tjednu pojedem (zapravo popijem) 1kg mrkve, 1kg ananasa, 1kg jabuka, 4 naranče, 2 grejpa - za mene je ovo najjednostavniji i najbolji način da u organizam unesem važne vitamine jer teško da bih u tjedan dana pojela ovako puno voća. Najradije voće i povrće kupujem na tržnici kod domaćih uzgajivača voća i povrća, možda jest skuplje , ali okus i kvaliteta su nezamjenjivi. Kao veliki ljubitelj mesa i mesnih prerađevina (često pojedem daleko više od preporučene količine tjedno), nastojim uz meso pojesti puno povrća, dinstanog ili pečenog uz dodatak salate'.

'Najdraža namirnica: čokolada uvijek i u svim oblicima, samo ne bijela! Osim toga, volim gotovo sve namirnice izuzev morskih plodova (iznimka su hobotnica i losos). Za kreativno kuhanje najdraže mi je povrće u različitim bojama jer idealno nadopunjuje svakodnevne obroke izgledom, bojama, okusom, ali i svojim zdravim sastojcima'.

'Meni osobno najdraže je grillano povrće. Još jedna namirnica meni vrlo draga je sir (Edamer, Gouda i slični), primjenjivi u većini jela, ribani, sitno narezani, u listićima…otopljeni u toplim jelima ili kao dodatak hladnim jelima/salatama'.

Hrana ima univerzalni jezik

'I jedna poruka za sve buduće mađioničare u kuhinji: u kuhanju treba istinski uživati, eksperimentirati, okružiti se ljudima koji uživaju svim svojim čulima u okusima, mirisima, bojama, izgledu. Hrana ima univerzalni jezik, okružuje nas svakodnevno, posegni za njom'.

'Nazovi najdražu hranu smiješnim, romantičnim, otkačenim imenima, neka te podsjeti na ljude i događaje....i kada ti netko za 5 godina servira isto jelo neka ti osmijeh prošlosti zasja na licu. Imaj hrabrosti biti kreativna, igrati se s hranom i uživati', poručuje ti Inga'.

Posjeti missZDRAVA.hr