Hrana koje čisti jetru: 10 namirnica za besprijekoran rad jetre!

Thinkstock
Ljudski organizam sadrži vlastiti mehanizam detoksikacije pomoću kojeg se iz tijela eliminiraju toksini, produkti metabolizma i lijekova. Središte tog sustava čini jetra, a mehanizam se sastoji od dva koraka.
Vidi originalni članak

"Prvi korak je inaktivacija toksične supstance kako ne bi naštetila organizmu dok se ne izluči, a drugi korak obuhvaća niz reakcija kojima se inaktivni toksini i drugi nusprodukti metabolizma čine topivim te se izlučuju putem urina, znoja ili preko stolice", objašnjava nam Ana Ilić, mag. nutricionizma iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma. Zato se i popularne detoksikacijske dijete najčešće baziraju na danima posta u kombinaciji s unosom voćno-povrtnih sokova, kašica ili smoothieja. No one su vrlo restriktivne i mogu naštetiti organizmu, ako se provode neoprezno i traju više od sedam dana. "Veliki problem kod popularnih detoksikacijskih dijeta je gubitak tjelesne mase. Međutim, fokus detoksikacije trebao bi biti prvenstveno čišćenje organizma i regeneracija stanica jetre, ako je prethodno došlo do njihova oštećenja", kaže nutricionistica Ilić.

Najbolja hrana za jetru: sirove i nerafinirane namirnice

Kako bi očuvali zdravlje jetre i osigurali njezin pravilan rad, potrebno joj je pružiti izbalansiranu pravilnu prehranu. Uz takvu pravilnu prehranu može se pojačati konzumacija namirnica koje potiču detoksikacijski potencijal jetre. Prvenstveno je potrebno izbjegavati hranu koja opterećuje našu jetru, tj. smanjiti unos pržene i masne hrane, namirnica bogatih mastima, posebice zasićenim masnim kiselinama, te jednostavnim ugljikohidratima. Sastav je to “brze hrane”, industrijskih prerađevina, polugotovih i gotovih jela, ali i namirnica poput mliječne čokolade, vrhnja, zrelih sireva, pekarskih proizvoda, slanih grickalica, krekera, gaziranih sokova i zaslađenih napitaka. Također, vodite računa o umjerenom unosu kofeina i minimalnom unosu alkohola te na cjelokupni unos energije.

"Jedi količinu hrane koja osigurava adekvatan unos energije, jer veći unos energije u konačnici utječe na smanjenje funkcije jetre. Tijekom dana unosi raznovrsne namirnice iz svih skupina. Unosi složene ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica, pseudožitarica (heljda, kvinoja, amarant), integralne riže ili tjestenine. Obogati obroke svježim voćem i povrćem. Izvori proteina neka ti budu plava riba, bijelo meso peradi, krto meso bez vidljive masti (teletina, junetina, janjetina, svinjetina, divljač), tvrdo kuhana jaja, mahunarke, djelomično obrano mlijeko, jogurt, jogurti s dodatkom probiotika, kefir, acidofil, sirutka, posni svježi sir ili skuta", naglašava Ilić. Nemoj zaboraviti ni blagodati orašastih plodova, sjemenki i mahunarki. Osvrni se na unos nezasićenih masnih kiselina i biraj hladno prešana biljna ulja, poput maslinova, lanena, bučina, ulja uljane repice.

Uz izbalansiranu prehranu možeš pojačati detoksikacijski potencijal jetre unosom gorkih namirnica, poput šparoga, cikorije, radiča, rikule, maslačka, brokule, kupusa, kelja i cvjetače te tamnozelenog lisnatog povrća, govori nutricionist Nenad Bratković iz savjetovališta NutriKlinika. Također, u prehranu uvrsti i korjenasto povrće, a prvenstveno mrkvu, peršin, ciklu i đumbir. Od svježeg voća pojačaj unos voća bogatog pektinom, kao što su jabuka, kruške i bobičasto voće te citrusi zbog većeg sadržaja vitamina C. Zamijeni popodnevnu kavu s biljnim čajevima, a hranu začini raznovrsnim prirodnim začinima kao što su peršin, ružmarin, majčina dušica, menta, kurkuma, đumbir i klinčić. Ove namirnice zbog mikronutrijenata te biološki aktivnih tvari koje djeluju kao antioksidansi sudjeluju u očuvanju stanica jetre.

Jaja pružaju visokokvalitetne proteine koji sadrže svih osam bitnih aminokiselina, koje su potrebne za detoksikaciju jetre. Uz to, sadrže i kolesterol te kolin, koenzim potreban za metabolizam koji se nalazi u žumanjku, a jetru štiti od širokog spektra toksičnih tvari i pomaže joj u izbacivanju teških metala. 

Namirnice koje čiste jetru

  • Zeleno lisnato povrće - kelj, kao i druge kupusnjače, sadrži visoke razine sumpora koji podržava čišćenje jetre te pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala i drugih otrova. Jedi maslačak jer njegova sastavnica taraksin stimulira probavne organe, jetru i žuč, a to u konačnici pospješuje probavu i apsorpciju masti.
  • Voda - svakako nosi dovoljno tekućine sa sobom jer voda igra ključnu ulogu pri eliminaciji toksina i otpadnih tvari iz organizma. Stalno pazi da budete hidrirani. No ne pretjeruj jer i to može biti opasno. Izbjegavaj ‘ledenu’ vodu jer tijelo tad troši više energije na zagrijavanje umjesto na izlučivanje probavnih sokova.
  • Artičoka i šparoge - glavni aktivni sastojak artičoke cinarin pospješuje lučenje žuči iz jetre. Šparoge su bogate glutationom, potentnim antioksidansom, te folnom kiselinom, vrlo važnim vitaminom u staničnome metabolizmu.
  • Grejp - naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu, ali i drugom citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masti i istodobno povećava osjetljivost na inzulin. U istraživanju iz 2010. godine otkriveno je kako naringenin poticanjem jetre na razgradnju masnih kiselina zapravo stvara uvjete u organizmu sličnim postu te imitira djelovanje lijekova za snižavanje masnoća i šećera u krvi.
  • Češnjak i luk - hrana bogata sumporom pomaže proizvodnju glutationa u jetri, antioksidativnog enzima koji u svakoj stanici tijela neutralizira slobodne radikale. Primjerice, alicin iz češnjaka ima i antibakterijsko te protuupalno djelovanje, a smanjuje i kolesterol.

Hrana i piće koji pomažu u čišćenju jetre

Kava

Kava je jedno od najboljih pića koje možeš piti kada je u pitanju zdravlje jetre. Studije su pokazale da ispijanje kave štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju problema s ovim organom.

Na primjer, studije su u više navrata pokazale da konzumiranje kave smanjuje rizik od ciroze ili trajnog oštećenja jetre kod ljudi koji već imaju kroničnu bolest jetre. Ispijanje kave također može smanjiti rizik od razvoja uobičajene vrste raka jetre, a ima pozitivne učinke na bolesti jetre i razne upale.

Kava također smanjuje upale i povećava razinu antioksidanta glutationa. Antioksidanti neutraliziraju štetne slobodne radikale, koji se prirodno stvaraju u tijelu i mogu prouzročiti oštećenje stanica. Iako kava ima brojne zdravstvene koristi, jetra je organ koji će ti na njoj osobito zahvaliti, prenosi Healthline.

Čaj

Čaj se smatra uvelike korisnim za zdravlje, ali dokazi su pokazali da upravo on može imati posebne koristi kada je u pitanju jetra.

Jedno veliko japansko istraživanje otkrilo je kako je ispijanje 5 do 10 šalica zelenog čaja dnevno povezano s poboljšanim krvnim markerima zdravlja jetre. Nadalje, drugim je pregledom utvrđeno da kod ljudi koji su pili zeleni čaj postoje manje šanse da će razviti rak jetre. Najniži rizik opažen je kod ljudi koji su pili četiri ili više šalice dnevno.

Borovnice i brusnice

Borovnice i brusnice sadrže antocijane, antioksidante koji bobicama daju karakteristične boje. Također su povezane s mnogim zdravstvenim koristima.

Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da cijele i svježe brusnice i borovnice, kao i njihovi ekstrakti ili sokovi mogu pomoći u očuvanju zdrave jetre. Stoga, neka ove bobice postanu redoviti dio tvoje prehrane kako bi se jetra opskrbila potrebnim antioksidansima i kako bi ostala zdrava, prenosi Healthline.

Grožđe

Grožđe, posebno crveno i ljubičasto, sadrži niz korisnih biljnih spojeva. Najpoznatiji je resveratrol, koji ima brojne zdravstvene koristi. Mnoge studije na životinjama pokazale su da grožđe i sok od grožđa mogu imati razne koristi za jetru, neke od njih uključuju smanjenje upale, sprečavanje oštećenja i povećanje razine antioksidanata.

 

Sok od cikle

Sok od cikle izvor je nitrata i antioksidanata zvanih betalaini, koji mogu imati razne koristi za zdravlje srca te mogu smanjiti oksidativna oštećenja i upale. Razumno je pretpostaviti da bi i konzumacija kuhane ili ukiseljene cikle imalo slične zdravstvene učinke. Međutim, većina studija navodi samo njen sok koji možeš kupiti ili napraviti sama kod kuće.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže mnogo masti, hranjivih sastojaka - uključujući antioksidans i vitamin E te druge korisne biljne spojeve. Ovaj je sastav odgovoran za nekoliko zdravstvenih koristi, posebno za zdravlje srca, ali potencijalno i za jetru.

Jedno šestomjesečno promatračko istraživanje kod 106 osoba s masnom jetrom za koje je utvrđeno da jedu orašaste plodove navelo je poboljšanu razinu jetrenih enzima. Iako je potrebno još kvalitetnih studija, preliminarni podaci ukazuju na to da su orašasti plodovi važna skupina hrane za zdravlje jetre.

Masna riba

Masna riba sadrži omega-3 masne kiseline, zdrave masti koje smanjuju upalu i povezane su s manjim rizikom od srčanih bolesti. Masti koje se nalaze u masnoj ribi korisne su i za jetru. Zapravo, studije su pokazale da pomažu u sprečavanju nakupljanja masnoća, održavanju razine enzima u normalnom stanju, bore se protiv upala i doprinose poboljšanju inzulinske rezistencije.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje smatra se zdravom masnoćom zbog brojnih zdravstvenih koristi, uključujući pozitivne učinke na zdravlje srca i metabolizma. Međutim, ima i pozitivne učinke na jetru.

Jedno malo istraživanje provedeno nad 11 osoba s nealkoholnom masnom jetrom otkrilo je da konzumiranje jedne žličice (6,5 ml) maslinovog ulja dnevno poboljšava razinu jetrenih enzima i masti. Sudionici su također imali manje nakupljanja masti i bolji protok krvi u jetri.

Posjeti missZDRAVA.hr