Hrana s kojom će tvoja crijeva proraditi

Redovita probava može pospješiti naše zdravlje i osigurati osjećaj poletnosti, dok s druge strane konstipacija, proljev i druge probavne tegobe nam mogu značajno pogoršati kvalitetu života. Neredovito pražnjenje crijeva, osim neugode, ima i mračnu stranu, a radi se o duljem zadržavanju otpadnih tvari koji se s vremenom mogu akumulirati i izazivati kronične zdravstvene probleme
Vidi originalni članak

Na svu sreću, priroda nas je obdarila namirnicama i tvarima koje se se pokazale djelotvorne tijekom povijesti, ali i u znanstvenim istraživanjima, i koje nam uz otklanjanje konstipacije pružaju i dodatni blagotvoran učinak na zdravlje. U nastavku otkrivamo nekoliko njih.

Lanene sjemenke

Ako patiš od zatvora svakako uvrsti lanene sjemenke u svoj doručak. Naime, samo jedna žlica usitnjenih lanenih sjemenki osigurat će 2,8 g prehrambenih vlakana i to topivih i netopivih. Veći dio vlakana nalazi se u opni sjemenke, a sjemenke se preporuča usitniti radi bolje apsorpcije vlakana kao i omega 3 masnih kiselina. Prehrambena vlakna ubrzavaju prolazak crijevnog sadržaja i  omekšavaju stolicu.

Suhe šljive

Suhe šljive bogate su netopivim i topivim prehrambenim vlaknima kao i prirodnim laksativima poput sorbitola. Velika prednost suhih šljiva je što su sigurne za dugoročnu konzumaciju, za razliku od određenih stimulativnih laksativa (aloe vera i sena) koji mogu imati neželjene učinke kod dugoročne konzumacije. Ukoliko ne voliš suhe šljive, dodaj ih u smoothie. Tri do 4 komada namoči u malo vode da omekšaju te ih izmiksaj u blenderu s omiljenim bobičastim voćem, jabukom, malo vode, cimeta i žlicom zobenih pahuljica.

Namirnice bogate magnezijem

Magnezij ima dugogodišnju reputaciju minerala koji olakšava zatvor. Opuštajući grčeve u crijevima i privlačeći vodu u stolicu, olakšava i ubrzava njen prolaz. Kod zatvora oboružaj se namirnicama bogatim magnezijem poput sjemenki bundeve i sezama, špinata i blitve, kvinoje i zobi te mineralnom vodom bogatom magnezijem.

Fermentirani proizvodi

Kod zatvora ne može se pogriješiti unosom hrane koja sadrži korisne bakterije iz roda Bifidobacterium i Lactobacillus koje prirodno nastanjuju naše debelo crijevo i u njemu održavaju ravnotežu. Njih možemo pronaći u fermentiranim proizvodima poput jogurta, ali i kiselog kupusa i domaćih kiselih krastavaca.

Indijski trputac

Iz ovojnice indijskog trputca dobivaju se ljuskice i prah tzv. psyllium ljuskice koje se koriste kao izvor prehrambenih vlakana.  Apsorpcijom vode, psyllium povećava svoj volumen 15 puta te stvara osjećaj sitosti, pa je osim za regulaciju probave, zgušnjavanje jela dobar i kao pomoć kod mršavljenja. Psyllium možeš popiti otopljenog u čaši mlake vode no može s njim pripremati razna jela.

Saznaj više o dijeti za usporenu probavu!

Posjeti missZDRAVA.hr