Hladna torta od patlidžana
Torte ne moraju uvijek biti slastice. Hladna torta od patlidžana lagano je jelo za čiju ti pripremu ne treba puno vremena, a odlično se slaže uz salatu od rajčica. Mali savjet - obrati pozornost na postupak slaganja torte, jer se odvija u nekoliko koraka
Dok god ima patlidžana, rajčice i tikvica za mene nije gotovo ljeto. S obzirom da je i dalje toplo, ostaje želja za laganom hranom.
Tako je nastao i ovaj recept za hladnu tortu od patlidžana i mozzarelle. Jednostavan recept i jednostavne namirnice! Obrati pažnju jedino na postupak slaganja koji možeš vidjeti na slikama u prilogu.
Isprobaj recept za hladnu tortu od patlidžana!
Sastojci za 4 osobe
- 250 g mozzarelle
- 4 veća patlidžana (najbolji su okrugli bijelo-ljubičasti patlidžani jer ih je lakše slagati)
- vezica bosiljka
- maslinovo ulje
- sol, svježe mljeveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti hladnu tortu od patlidžana!
Priprema s guštom- Operi patlidžane i nareži ih na ploške debljine od oko 2 mm uz pomoć mandoline ili ako si vješta i dobrim nožem.
- Patlidžane poslaži na lim za pečenje na papir za pečenje nauljen maslinovim uljem. Poslaži patlidžane jedan do drugog. Pospi ravnomjerno maslinovim uljem i s malo soli. Stavi u pećnicu na 170 stupnjeva oko 8 minuta. Vjerojatno ćeš morati napraviti nekoliko tura.
- Ostavi da se ohlade.
- Mozzarellu nasjeckaj na komadiće promjera 2 cm.
- Odvoji listove bosiljka.
- U kalup promjera 20 cm poslaži kružno red patlidžana (vidi sliku). Zatim dodaj listove bosiljka pa mozzarellu. Lagano popari i posoli. Pazi jer su patlidžani već slani. Zatim ponovo dodaj red patlidžana. Nastavi redati slojeve mozzarelle, patlidžana i bosiljka dok ne dođeš gotovo do vrha prvih patlidžana koje si poslagala.
- Presavij rubove prvih patlidžana koje si poslagala i zatim posloži još jedan red patlidžana. Pažljivo stavi tanjur na posudu i zatim okreni. Kad se okrene dobit ćeš izgled torte.
- Razreži komad i posluži uz malo salate od rajčice ili po želji uz neku zelenu miješanu salatu.
- Uz ovo jelo možeš popiti čašu dobrog svježeg pošipa. Dobar tek!
- Operi patlidžane i nareži ih na ploške debljine od oko 2 mm uz pomoć mandoline ili ako si vješta i dobrim nožem.
- Patlidžane poslaži na lim za pečenje na papir za pečenje nauljen maslinovim uljem. Poslaži patlidžane jedan do drugog. Pospi ravnomjerno maslinovim uljem i s malo soli. Stavi u pećnicu na 170 stupnjeva oko 8 minuta. Vjerojatno ćeš morati napraviti nekoliko tura.
- Ostavi da se ohlade.
- Mozzarellu nasjeckaj na komadiće promjera 2 cm.
- Odvoji listove bosiljka.
- U kalup promjera 20 cm poslaži kružno red patlidžana (vidi sliku). Zatim dodaj listove bosiljka pa mozzarellu. Lagano popari i posoli. Pazi jer su patlidžani već slani. Zatim ponovo dodaj red patlidžana. Nastavi redati slojeve mozzarelle, patlidžana i bosiljka dok ne dođeš gotovo do vrha prvih patlidžana koje si poslagala.
- Presavij rubove prvih patlidžana koje si poslagala i zatim posloži još jedan red patlidžana. Pažljivo stavi tanjur na posudu i zatim okreni. Kad se okrene dobit ćeš izgled torte.
- Razreži komad i posluži uz malo salate od rajčice ili po želji uz neku zelenu miješanu salatu.
- Uz ovo jelo možeš popiti čašu dobrog svježeg pošipa. Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela