Flan od raštike i osso buco od puretine
Raštika, pravo zimsko povrće, jedna je vrsta primitivnog kupusa i jedna od prvih kultiviranih kupusnjača (kultivirali su je drevni Rimljani). I danas se vrlo često koristi na Mediteranu, a osobito u Italiji u Toscani. S obzirom da je vrlo izdržljiva na niske temperature i oštre zimske uvjete može se pronaći u ovo zimsko doba u svim dijelovima Hrvatske. Na Riječkoj placi "mac" raštike može se kupiti za 5 do 10 kuna.
Osso buco od puretine - dio purećeg batka rezan kao odrezak, tako da se vidi kost i koštana srž - može se isto kupiti po povoljnoj cijeni tako da kad zbrojiš sve sastojke koji su potrebni za ovo jelo za 4 osobe potrošiti ćeš između 50 i 60 kuna. S obzirom da se u ovo blagdansko doba godine tradicionalno pripremaju mesna jela, osobito razna pečenja – purice, odojci i slično – razmisli o ovoj laganijoj varijanti pripreme mesa. Nećeš pogriješiti. Osim što ćeš manje potrošiti imati ćete na tanjuru ukusno i zanimljivo jelo koje će se zasigurno svidjeti tvojim gostima.
Sastojci za 4 osobe
Za flan od raštike:
- 1 mac raštike
- 2 krumpira
- 6 žlica ribanog sira grana padano
- 2 žlice brašna
- maslinovo ulje
- sol
Za pureći osso buco s acetom balsamicom:
- 500 gr purećeg osso buca
- 1 dec aceta balsamica
- ½ litre povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
- sol
- crveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti flan od raštike i pureći osso buco!
Priprema s guštom- Ako ne možeš naći već izrezane odreske purećeg
osso buca zamoli mesara da ih izreže na debljinu od cca 2 cm. Zašto baš
osso buco ("šuplja kost")? Zato jer meso s kosti i srži koja se nalazi
u kosti daju posebnu aromu. Naravno možeš pojesti i srž i
ostaviti rupu (buco) u kosti (osso)…
- Odreske poprži s obje strane na maslinovom ulju – kratko i na jakoj vatri, da se zarumene. Prelij popržene odreske povrtnim temeljcem, pokrij poklopcem i ostavi
da se piraju na laganoj vatri. Dodaj soli, ali pazi da ne pretjeraš, jer
će meso upiti temeljac. Povremeno provjeri da voda ne ispari do kraja.
- U međuvremenu dobro operi raštiku. Odvoji listove od zadebljanih grana
i stavi ih kuhati u vruću posoljenu vodu na najviše 8 minuta. Ostavi sa
strane da se malo ohladi. Zatim ju nareži "alla julliene", što znači na tanke trake debljine cca 5 mm.
- Skuhaj krumpir s korom pa ga oguli i ispasiraj ga s pasirkom kao kad radiš njoke. Zatim mu dodaj 4 žlice maslinovog ulja, sol, dvije žlice
brašna i šest žlica izribanog sira grana padana. Sve dobro promiješaj.
Na kraju dodaj izrezanu raštiku i još jednom dobro promiješaj.
- Naulji maslinovim uljem male keramičke kalupe koji mogu izdržati visoke
temperature u pećnici. Raspodijeli smjesu od krumpira i raštike u
nauljene kalupe. Stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva cca 15 minuta.
- U međuvremenu završi pripremu mesa. Kad je temeljac gotovo ispario
dodaj 1 deci aceta balsamica i ostavi da se meso pirja dok gotovo sva
tekućina ne ispari. Ne pokrivaj poklopcem da sad brže ispari. Kad vidiš
da se počeo stvarati gusti umak možeš skinuti s vatre.
- Pečeni flan
izvadi iz kalupa i serviraj na tanjure. Pazi da se ne opečeš kod
okretanja kalupa. Ako ti ga je teško izvaditi prođi rubove oštrim
tankim nožem. Dodaj pureći osso buco na tanjur i popari ga sa malo crvenog papra kojeg si prethodno stukao u mužaru. Serviraj toplo.
- Ako ne možeš naći već izrezane odreske purećeg osso buca zamoli mesara da ih izreže na debljinu od cca 2 cm. Zašto baš osso buco ("šuplja kost")? Zato jer meso s kosti i srži koja se nalazi u kosti daju posebnu aromu. Naravno možeš pojesti i srž i ostaviti rupu (buco) u kosti (osso)…
- Odreske poprži s obje strane na maslinovom ulju – kratko i na jakoj vatri, da se zarumene. Prelij popržene odreske povrtnim temeljcem, pokrij poklopcem i ostavi da se piraju na laganoj vatri. Dodaj soli, ali pazi da ne pretjeraš, jer će meso upiti temeljac. Povremeno provjeri da voda ne ispari do kraja.
- U međuvremenu dobro operi raštiku. Odvoji listove od zadebljanih grana i stavi ih kuhati u vruću posoljenu vodu na najviše 8 minuta. Ostavi sa strane da se malo ohladi. Zatim ju nareži "alla julliene", što znači na tanke trake debljine cca 5 mm.
- Skuhaj krumpir s korom pa ga oguli i ispasiraj ga s pasirkom kao kad radiš njoke. Zatim mu dodaj 4 žlice maslinovog ulja, sol, dvije žlice brašna i šest žlica izribanog sira grana padana. Sve dobro promiješaj. Na kraju dodaj izrezanu raštiku i još jednom dobro promiješaj.
- Naulji maslinovim uljem male keramičke kalupe koji mogu izdržati visoke temperature u pećnici. Raspodijeli smjesu od krumpira i raštike u nauljene kalupe. Stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva cca 15 minuta.
- U međuvremenu završi pripremu mesa. Kad je temeljac gotovo ispario dodaj 1 deci aceta balsamica i ostavi da se meso pirja dok gotovo sva tekućina ne ispari. Ne pokrivaj poklopcem da sad brže ispari. Kad vidiš da se počeo stvarati gusti umak možeš skinuti s vatre.
- Pečeni flan izvadi iz kalupa i serviraj na tanjure. Pazi da se ne opečeš kod okretanja kalupa. Ako ti ga je teško izvaditi prođi rubove oštrim tankim nožem. Dodaj pureći osso buco na tanjur i popari ga sa malo crvenog papra kojeg si prethodno stukao u mužaru. Serviraj toplo.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela