Doručak i desert: Biskvit s jabukama i jogurtom
Nagradi se sočnim kolačem od jabuka i jogurta koji će poslužiti kao zdrav i ukusan doručak ili lagani desert. Najveća je prednost ovog kolača što ga na sobnoj temperaturi možeš držati čak četiri dana. Napravi ga na početku radnog tjedna i budi bezbrižna do vikenda.
Sastojci:
- 350 ml grčkog jogurta
- 200 g šećera
- 150 ml maslinovog ulja
- 50 ml soka od limuna
- 3 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 600 g jabuka
- 300 g višenamjenskog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 80 g smeđeg šećera
- 2 žlice maslaca
- prstohvat soli
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. Premaži posudu za pečenje maslinovim uljem.
- Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanilije pomiješaj u velikoj zdjeli. Oguli jabuke i nareži ih na kockice. Dodaj ih u smjesu s jogurtom.
- Zatim ubaci brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i ½ žličice cimeta i miješaj dok ne razbiješ sve grudice brašna. Ostatak cimeta pomiješaj sa smeđim šećerom i dvije žlice maslaca i stavi sa strane.
- Polovicu tijesta prebaci u posudu za pečenje, a preko toga rasporedi smjesu šećera i maslaca. Prelij ostatkom smjese.
- Peci otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom. Nekoliko minuta prije kraja foliju skini kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju.