Ovo želimo probati: Domaći sladoled od vanilije i šljiva

Guliver/Shutterstock
Pomiješaj u posudi šljive, limunov sok, šećer, kardamom i sol. Kuhaj dok šljive ne ispuste sok. Otklopi i kuhaj na laganoj vatri oko 10 minuta dok šljive ne omekšaju. Ohladi i u blenderu izmiksaj u pire. stavi u hladnjak. Ulij mlijeko u lonac, dodaj mahunu vanilije i zagrijavaj do vrenja.
Vidi originalni članak

Ostavi na sobnoj temperaturi pola sata i makni mahunu vanilije. Pjenasto umuti šećer i žumanjke. Postupno ulij mlijeko i miješaj kuhačom. Procijedi smjesu u čisti lonac i kuhaj na laganoj vatri oko 10 minuta, ali neka smjesa ne zavrije. Makni s vatre i hladi barem jedan sat. Slatko vrhnje izmiksaj u šlag, umiješaj kremu od žumanjaka i pire od šljiva. Izmiješaj u aparatu za sladoled i stavi u zamrzivač. Ako nemaš aparat za sladoled, stavi pripremljeni sladoled u zamrzivač, nakon sat vremena izmiješaj vilicom da bi razbila kristale pa ponovi postupak svakih pola sata, dok se sladoled potpuno ne zamrzne.

Sastojci:

  • 425 ml punomasnog mlijeka
  • mahuna vanilije
  • 120 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 425 ml slatkog vrhnja za šlag
  • za pire od šljiva 600 do 700 g šljiva
  • 1/2 žličice kardamoma
  • limunov sok
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera

Ako si za predobar sladoled od smrznutih banana, klikni i čitaj.

Posjeti missZDRAVA.hr