Domaći njoki od bundeve i još dva sastojka
Već dugo radim njoke sama, većinom za izradu koristim slatki krumpir, no ovaj put sam se odlučila ubaciti pire od bundeve. I vjeruj mi nisam požalila. Bundeva je izvrsna za izradu ukusnih njoka. Ove njoke ne samo da izgledaju predivno zbog boje već su i veoma ukusne te hranjive.
Izrada je jednostavna i stvarno ne oduzima previše vremena. Zato, sljedeći put kad razmišljaš o nabavki kupovnih njoka, radije kupi bundevu i napravi njoke samostalno. Njoke možeš poslužiti uz neki fini umak ili pesto, a isto tako ih možeš i samo lagano zapeći na maslinovom ulju ili maslacu dodati malo začina, primjerice kadulju i imaš fini obrok gotov u taj čas.
Za izradu ovih njoka najbolje bi bilo da nabaviš muškatnu ili hokaido tikvu. Najjednostavnije je da tikvu odmah ispečeš i žlicom izvadiš pire. No, tikvu možeš narezati na kockice te ju kuhati. Meni je prvi način draži jer ostane više okusa u samoj tikvi i manje tekućine te će njoki biti mekši.
Postupak:
- Pećnicu upali na 220°C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
- Tikvu prepolovi i premaži ulje, stavi ju s prerezanom stranom na papir za pečenje i peci 30-45 minuta (ovisno o veličini tikve), odnosno dok tikva nije mekana (isprobaj vilicom).
- Odstrani žlicom koštice iz tikve. Žlicom izvadi meso. Zgnječi izvađeno meso vilicom kako bi nastao pire.
- Pomiješaj gris, brašno i sol, dodaj pire od tikve.
- Zamijesi mekano tijesto rukama, prema potrebi dodaj još malo pirea ili pak brašna (ovisno o tome fali li ti tekućine ili je tijesto presuho). Tijesto podjeli na 4 jednaka dijela.
- Pobrašni podlogu. Svaki dio rukama rastegni u valjak. Izreži male rombove.
- U većem loncu zakuhaj veću količinu vode uz dodatak malo soli.
- Ubaci njoke i kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu.
- Procijedi njoke. Zagrij ulje ili maslac na tavi te ubaci njoke i preprži ih sa svih strana kako bi postali hrskavi izvana, a mekani iznutra.
Autorica teksta i fotografija je Gracia Petek za Gastrolovce