Tart od bundeve i mrkve
Doris Valković iz Rijeke postala je kuharica tjedna sa svojim receptom za tart od bundeve i mrkve. Kuhaj i ti u ritmu jeseni, šalji nam svoje zdrave recepte i postani kuharica jeseni! Pripremi obrok, pošalji nam svoju fotografiju s gotovim jelom i pričekaj našu odluku i možda baš tvoj recept uđe u top recepte, a ti postaneš kuharica sezone i naša blogerica
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu jeseni 2015.' potraži ovdje.
Sastojci:
Tijesto:
- 3 žlice kokosovog ulja
- 3 žlice kokosovog šećera (može bilo koji zaslađivač)
- žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice pirea od bundeve i mrkve
- 5 žlica biljnog mlijeka (koristila sam bademovo)
- pola šalice kokosovog brašna
- 3 žlice brašna od tapioke
- šaka mljevenih lješnjaka
- žličica cejlonskog cimeta
- prstohvat soli
- 1 + 1/4 šalice pirea od bundeve i mrkve
- pola šalice kokosovog ulja
- 2 žlice kokosove kreme (može i mlijeka)
- 3 žlice kokosovog šećera
- pola šalice brašna od tapioke
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- 1 žličica kurkume u prahu
- 1/2 žličice kardamoma
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
Priprema:
- Prije same pripreme tarta potrebno je napraviti pire od bundeve i mrkve. Za to je potrebno skuhati narezanu srednju bundevu i dvije srednje mrkve. Skuhanu bundevu i mrkvu procijediti i izblendati. Pustiti da se skroz ohladi i potom krenuti s izradom tarta.
- Za tijesto, u posudu blendera/miksera stavi ulje, šećer, vaniliju, pire od bundeve i mrkve te mlijeko. Miksaj nekoliko sekundi kako bi se sastojci povezali.
- U drugu posudu staviti kokosovo brašno, tapioka brašno, mljevene lješnjake, sol i cimet. Sve zajedno promiješaj pjenjačom i dodaj mokre sastojke. Miješaj pjenjačom ili kuhačom sve dok se sastojci ne povežu i dok se ne formira tijesto.
- U namašćeni kalup (za tart ili običan) prebaci dobiveno tijesto i rukama ga raširi po cijelom kalupu. Prije pečenja tijesto izbodi nekoliko puta vilicom i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva, otprilike 20-ak minuta, sve dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Dok se tijesto peče pripremi punjenje.
- Za punjenje jednostavno sve sastojke ubaci u blender/mikser i miksaj dok smjesa ne postane kompaktna. Probaj i dodaj nedostaje li slatkoće ili začina. Pečeno tijesto izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi 10 minuta u kalupu. Zatim pažljivo izvadi iz kalupa i prebaci na tanjur za serviranje. Pustiti da se skroz ohladi.
- Na potpuno ohlađeno tijesto dodaj punjenje i izravnaj špatulom. Tart se može jesti odmah ili stavi u frižider da se stisne na nekoliko sati (što je moja preporuka).
- Serviraj uz šlag od kokosa i uživaj uz šalicu čaja.
Kao što se može vidjeti, tart je bez glutena, bijelog šećera, laktoze i jaja :)