Crveni luk za povećanje izdržljivosti

Thinkstock
U mnogim kulturama, crveni luk smatra se ljekovitom biljkom široke primjene. Na primjer, u srednjoistočnoj medicini propisivao se dijabetičarima, a na početku dvadesetog stoljeća u SAD­-u koristio se za ublažavanje dišnih i probavnih problema. U doba stare Grčke, olimpijci su prije natjecanja jeli crveni luk u velikim količinama, pili su njegov sok i utrljavali ga u kožu, jer su vjerovali da će tako povećati svoju fizičku snagu i spremnost
Vidi originalni članak

Tiosulfinat je tvar koja crvenom luku daje prepoznatljiv miris

Suvremena istraživanja potvrđuju opravdanost brojnih primjena crvenog luka u davnim vremenima. Tiosulfinati (sumporne  komponente luka, koje stvaraju njegov prepoznatljiv miris) ublažavaju simptome dijabetesa i štite od srčanožilnih bolesti. Kvercetin, flavonoid iz sastava crvenog luka, sprječava alergijske upale i štiti od pojave čira na želucu i raka jednjaka, debelog crijeva i dojke. Po svemu sudeći, grčke atlete su bile u pravu. Znanstvenici su prije nekoliko godina otkrili da ekstrakt kvercetina zaista pojačava fizičku izdržljivost

Korisna tvar iz crvenog luka nalazi se i u čaju te jabukama

Osim u crvenom luku, korisna tvar kvercetin nalazi se u jabukama i u čaju. No, naš organizam ga apsorbira puno brže iz crvenog luka nego iz ostalih namirnica, a da biste izvukli maksimalnu količinu korisnih tiosulfinata – jedite crveni luk, jer što više pigmenta sadrži, to je sadržaj kvercetina veći. Budući da toplina uništava najveći dio tiosulfinata, najbolje je jesti sirov luk ili onaj malo kuhan. S obzirom na različite vrste ovog povrća, kao i metode pripreme, teško je odrediti optimalnu količinu koja osigurava dobro zdravlje, pa je zato najbolje da ova namirnica bude zastupljena u svakodnevnoj prehrani.

Otkrij 8 odličnih namirnica za detoks i mršavljenje!

Posjeti missZDRAVA.hr