Crni sezam je vrijedan izvor kalcija
Odličan odnos kalcija i magnezija pomaže u regulaciji krvnog tlaka, sprječava pojavu migrene (kao posljedicu lošeg stanja krvnih žila) i astmatičnih grčeva, a učinkovit je i u terapiji za nesanicu (čest pratitelj menopauze).
Budući da je bogat biljnim vlaknima, crni sezam snižava loš kolesterol, a sadrži više željeza od bijelog, pa se preporučuje u liječenju anemije. Bogat je masnim kiselinama i sadrži antioksidanse, koji mu omogućavaju dugi rok trajanja, te je odlična sirovina za proizvodnju ulja. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za bolji rad jetre i bubrega.
Kako koristiti crni sezam?
Ulje koristi za pirjanje, pečenje i prženje, ali i kao preljev za salatu, te za pripremu namaza. Crni sezam koristi se kao dodatak jelima. Dobro se slaže s kruhom, pecivom, kolačima, rižom, pirjanim i svježim povrćem. izuzetnu aromu ima ako se malo prepeče na suhoj tavi. Također, jelo će dobiti fantastičan okus ako mu dodaš tradicionalni makrobiotički začin gomashi, koji možeš i sama napraviti od morske soli i sjemenki sezama – dovoljno je da ih zajedno kratko zagriješ u tavi, a zatim usitniš u mužaru.
Pročitaj više o začinima koji zaustavljaju starenje!