Cheesecake od mrkve
Sastojci za biskvit:
- 2 šalice integralnog brašna
- pola šalice rogača
- pola šalice čokolade (bio& bio)
- pola šalice kakaa u prahu
- 1 žlica praška za pecivo (bez aluminija)
- prstohvat soli
- 1/2 šalice maslinova ulja
- 1/2 šalice agavinog sirupa
- stevija
- 1 šalica naribanih tikvica
- 3/4 šalice zobenog mlijeka
- cimet, vanilija
Sastojci za nadjev:
- 3 mrkve
- 200 g posnog sira
- 1/2 šalice agavinog sirupa
- pirov griz (1 velika žlica)
- stevija, cimet
Sirni nadjev:
- 200 g posnog sira
- naribana korica limuna
- 1/2 šalice agavinog sirupa
- pirov griz ( otprilike 1 velika žlica)
- stevija
Priprema:
Posebno pomiješaj suhe i posebno mokre sastojke. Sjedini sastojke u jednu smjesu te stavi u kalup premazan uljem. Peci na 180 stupnjeva dok se ne napravi korica, ali ne smije biti do kraja pečeno! Za nadjev mrkve nareži i skuhaj dok ne omekšaju! Zatim ih izmiksaj u pire. Posni sir izmiksaj dok ne postane kremast (možeš dodati mlijeka). Sve sastojke zajedno izmiješaj te na kraju dodaj pirov griz! Priprema sirnog nadjeva: posni sir izmiksaj dok ne postane kremast, pomiješaj sve sastojke i dodaj pirov griz. Na kraju, na biskvit (koji mora biti još malo sirov) stavi 2 žlice jedne pa na nju 2 žlice druge kreme kako bi dobila zebrasti uzorak! Stavi peći na 180 C oko pola sata dok ne otvrdne i krema počne pucati pri rubu!
Komentar Zdrave Krave: Kristina je u svom receptu za cheesecake pazila na gotovo svaki sastojak, pa je preporučila i da se odabere prašak za pecivo koji ne sadrži aluminij, za što je zaslužila posebnu pohvalu. Jedini sastojak koji u ovom receptu može biti zdraviji je da se umjesto uobičajenog prerađenog kakaa odabere neprerađeni, dostupan u bio&bio trgovinama.
Kuharice zime bit će nagrađena sedamnaestodjelnim kuhinjskim setom KitchenAid čija je vrijednost 1000 kuna (fotografija u galeriji). Prodajna mjesta na kojima je KitchenAid dostupan u Hrvatskoj su: Bella Forma, Home sweet home, Project Trade i Bijeli svijet.