Brancin s pinjolima i blitvom
Marinela je u svoje morsko jelo dodala pinjole, limunovu koricu i cvijet koromača i stvorila zanimljiv i jako ukusan obrok koji je idealan za brzi ručak preko tjedna. Nakon što isprobaš brancina s pinjolima i blitvom više nikad nećeš reći da je lešo riba dosadna
Lešo riba s blitvom - ma koliko god da volim ovu jednostavnu i klasičnu kombinaciju, ona mi je sama po sebi dosadna. No, uz malo mašte, ona može itekako postati zanimljiva i vrlo ukusna.
U svoje varijante ovog jela unosim uvijek neke dodatke kako bi ga učinila zanimljivim. Ako želiš pojesti stvarno dobru ribu s blitvom svakako probaj ovaj jednostavan recept. Idealan je za brzu pripremu ručka preko tjedna. Sigurna sam da više nikad nakon ovoga nećeš reći da je lešo riba s blitvom dosadna i nezanimljiva.
Sastojci za 2 osobe
- 600 g brancina (2 komada)
- 400 g mlade blitve
- 100 g pinjola
- 8 slanih inćuna
- 2 češnja češnjaka (neoguljena)
- Korica jednog limuna
- maslinovo ulje
- 1/2 chilly papričica
- sol, papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti brancina s pinjolima i blitvom.
Priprema s guštom- Očisti brancin i pažljivo ga isfiletiraj. Ostavi da se posuši na kuhinjskom papiru.
- Blitvu dobro operi. Ostavi da se malo ocijedi, ali ne do kraja.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja u woku kratko poprži cijeli režanj češnjaka oko minutu, dvije. Zatim ga izvadi i dodaj blitvu. Dinstaj dok ne uvene - oko tri, četiri minute ovisno o veličini listova.
- Odvoji koricu od limuna (samo žuti dio korice jer je bijeli gorak). Nareži je na komadiće veličine 1 centimetar.
- Kad je blitva napola kuhana dodaj joj koricu limuna, posoli i popapri. Dinstaj još dvije do tri minute.
- U međuvremenu stavi u široki lonac vodu neka zakuha, do visine mrežice za kuhanje na pari. Kad je voda zakuhala, stavi filete brancina (koje si prethodno nauljila maslinovim uljem i posolila po želji) na mrežicu za kuhanje na pari. Poklopi i kuhaj na pari dok brancin ne poprimi bijelu boju. Pazi da ga ne kuhaš predugo da se ne bi raspao.
- Pinjole nasjeckaj na sitno, ali tako da komadići budu raznih veličina. Inćune nasjeckaj na sitno.
- Kratko poprži inćune na maslinovom ulju. Dodaj im jednu polovinu nasjeckane čili papričice. Zatim dodaj narezane pinjole i sve kratko promiješaj da se prožmu okusi.
- Serviraj na tanjure blitvu s limunovom koricom, lopticu od pinjola i inćuna te lešo filet brancina. Jednostavno, a tako dobro. Ako se pitaš što je cvijet na slici – to je cvijet koromača koji svojim okusom može doprinijeti ovoj kombinaciji, no nije nužan da bi recept bio bolji.
- Uz ovo jelo dobro će doći čaša hladne malvazije.
- Očisti brancin i pažljivo ga isfiletiraj. Ostavi da se posuši na kuhinjskom papiru.
- Blitvu dobro operi. Ostavi da se malo ocijedi, ali ne do kraja.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja u woku kratko poprži cijeli režanj češnjaka oko minutu, dvije. Zatim ga izvadi i dodaj blitvu. Dinstaj dok ne uvene - oko tri, četiri minute ovisno o veličini listova.
- Odvoji koricu od limuna (samo žuti dio korice jer je bijeli gorak). Nareži je na komadiće veličine 1 centimetar.
- Kad je blitva napola kuhana dodaj joj koricu limuna, posoli i popapri. Dinstaj još dvije do tri minute.
- U međuvremenu stavi u široki lonac vodu neka zakuha, do visine mrežice za kuhanje na pari. Kad je voda zakuhala, stavi filete brancina (koje si prethodno nauljila maslinovim uljem i posolila po želji) na mrežicu za kuhanje na pari. Poklopi i kuhaj na pari dok brancin ne poprimi bijelu boju. Pazi da ga ne kuhaš predugo da se ne bi raspao.
- Pinjole nasjeckaj na sitno, ali tako da komadići budu raznih veličina. Inćune nasjeckaj na sitno.
- Kratko poprži inćune na maslinovom ulju. Dodaj im jednu polovinu nasjeckane čili papričice. Zatim dodaj narezane pinjole i sve kratko promiješaj da se prožmu okusi.
- Serviraj na tanjure blitvu s limunovom koricom, lopticu od pinjola i inćuna te lešo filet brancina. Jednostavno, a tako dobro. Ako se pitaš što je cvijet na slici – to je cvijet koromača koji svojim okusom može doprinijeti ovoj kombinaciji, no nije nužan da bi recept bio bolji.
- Uz ovo jelo dobro će doći čaša hladne malvazije.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela