BioManija, adventska kućica na kojoj je sve organsko od hrane do pića
Vrsna kuharica Madhavi Cvitković je vegetarijanka od rođenja, a vlasniku BioManije Dariju Kožulu bitno je da cijeli njegov posao bude autentičan pa je tako sve što nudi na svojoj kućici organsko, cjelovito, vegansko, vegetarijansko i gotovo bezglutensko. Posude i pribor za jelo su biorazgradivi, a iako je takvo posuđe i do šest puta skuplje od konvencionalnog. Kožul je uvjeren da samoodrživi koncept poslovanja dugoročno može biti i profitabilan. BioManija je prije dvije godine otvorena u Bolu na Braču na plaži Zlatni rat, a sljedeće godine Kožul planira u Bolu otvoriti i restoran koji će funkcionirati po istom principu kao i ona ljetna i ova adventska kućica.
"U ponudi imamo pet glavnih jela i dva deserta. Nudimo divna kuhana vina od proizvođača organskih vina Bolfan, a veliki hit su i Puka čajevi s ginom. Nudimo dvije vrste gina i oba su organska s tim da je jedan proizveden u Švedskoj, a drugi u Hrvatskoj", priča Kožul koji na Braču ima isvoj OPG na kojem uzgaja voćke. Za svoju kuhinju na Adventu namirnice dobavlja od lokalnih proizvođača iz okolice Zagreba koji imaju eko i organske certifikate.
Kožul o jelima koje nudi na BioManiji na Adventu kaže: "Glavni hit su nam dva woka - Surf & Wok i Wok of Art, popularan je i Curry Bowl, a posebna je priča vezana za grah. Naime i zakleti mesojedi obožavaju naš grah u koji stavljamo takozvanu wannabe kobasicu od sejtana i začina. Ta kobasica je ujedno i jedino jelo koje sadrži gluten na našoj kućici. Wannabe kobasica ide i u Vege Wurst Wrap koji je zdrava inačica klasičnog wrapa, a sastoji se od tortilje, spomenute kobasice, rukole, karameliziranog luka, tofuneze."
Gastro iskustvo na BioManijinoj kućici počeli smo s bijelim kuhanim vinom kojemu bi i najstroži kritičar teško našao zamjerku. Stoga riječi su suvišne uz napomenu da je vino zaslađeno brezinim šećerom, popularnim ksilitolom ili šećerom niskog glikemijskog indeksa.
Uskoro nam je Kožul poslužio i glavna jela. Pitao nas je kakve okuse volimo i na temelju toga odlučio što će nam preporučiti. Rekla sam da sam sklonija ljučoj i začinjenoj hrani pa mi je preporučio Wok of Art, a kolegica više voli blage okuse pa je dobila Curry Bowl.
Curry Bowl
Sadrži - Basmati rižu, slanutak, blitvu, hokaido bundevu, korabu, poriluk, kokosovo mlijeko, suncokretove sjemenke, kurkumu, kajensku papriku, indijske oraščiće.
Cijena - 68, 00 kn
Dojam - Kolegica je nedavno bila na Kanarima i ovo jelo ju je podsjetilo na slično koje je probala u lokalnom surferskom baru. Kaže da je lagano, dobro izbalansirano i idealno kada si gladan, a trebaš obaviti još puno toga jer ne stvara težinu u želucu.
Wok of Art
Sadrži - Rižine rezance, crvenu papriku (vlasnik je rekao da je paprika u mom woku bila posljednja ovosezonska), poriluk, mrkvu, pastrnjak, prženi kikiriki i umak (tamari, kokosovo mlijeko, kikiriki, datulje i kurkumu).
Cijena - 78, 00 kn
Dojam - Od dodataka se u BioManiji može naručiti dimljeni tofu (10 kn), sir (10 kn), kruh (4 kn). U mom woku je dodatak bio tofu, i savjetovala bih da ga obavezno naručite jer se savršeno uklapa. Ovaj wok je stvarno poseban, zanimljivih, ali ne i egzotičnih okusa s diskretno naglašenim začinima. Teško mogu zamisliti da bi netko rekao da je pogriješio s narudžbom kada bi ga probao.
Vanila vice pie
Sastojci - Jabuka, kruška, cikla, suhe smokve, grožđice, datulje, cimet, kardamom, bademi, slanutkovo brašno, zobene pahuljice, limunova korica i umak od vanilije.
Cijena - 38, 00 kn
Dojam - Ovaj desert bi po svoj zasitnosti i strukturi mogao biti izvrstan doručak, osobito zbog svojih sastojaka koji obiluju vlaknima, a njihova slatkoća daje energiju. Preljev od vanilije sve to lijepo zaokružuje u jedan ukusan i ne presladak desert.