BioManija, adventska kućica na kojoj je sve organsko od hrane do pića

Sanjin Strukic/PIXSELL Dario Kožul, vlasnik BioManije
BioManija se premijerno ove godine predstavila na zagrebačkom Adventu i odmah osvojila poklonike zdrave i održive prehrane pa smo se i mi zaputili na Fuliranje na Štrosmajerovom trgu da provjerimo kakvog su okusa jela napravljena od isključivo organskih namirnica po autorskim receptima Madhavi Cvitković.
Vidi originalni članak

Vrsna kuharica Madhavi Cvitković je vegetarijanka od rođenja, a vlasniku BioManije Dariju Kožulu bitno je da cijeli njegov posao bude autentičan pa je tako sve što nudi na svojoj kućici organsko, cjelovito, vegansko, vegetarijansko i gotovo bezglutensko. Posude i pribor za jelo su biorazgradivi, a iako je takvo posuđe i do šest puta skuplje od konvencionalnog. Kožul je uvjeren da samoodrživi koncept poslovanja dugoročno može biti i profitabilan. BioManija je prije dvije godine otvorena u Bolu na Braču na plaži Zlatni rat, a sljedeće godine Kožul planira u Bolu otvoriti i restoran koji će funkcionirati po istom principu kao i ona ljetna i ova adventska kućica. 

"U ponudi imamo pet glavnih jela i dva deserta. Nudimo divna kuhana vina od proizvođača organskih vina Bolfan, a veliki hit su i Puka čajevi s ginom. Nudimo dvije vrste gina i oba su organska s tim da je jedan proizveden u Švedskoj, a drugi u Hrvatskoj", priča Kožul koji na Braču ima isvoj OPG na kojem uzgaja voćke. Za svoju kuhinju na Adventu namirnice dobavlja od lokalnih proizvođača iz okolice Zagreba koji imaju eko i organske certifikate.

Kožul o jelima koje nudi na BioManiji na Adventu kaže: "Glavni hit su nam dva woka - Surf & Wok i Wok of Art, popularan je i Curry Bowl, a posebna je priča vezana za grah. Naime i zakleti mesojedi obožavaju naš grah u koji stavljamo takozvanu wannabe kobasicu od sejtana i začina. Ta kobasica je ujedno i jedino jelo koje sadrži gluten na našoj kućici. Wannabe kobasica ide i u Vege Wurst Wrap koji je zdrava inačica klasičnog wrapa, a sastoji se od tortilje, spomenute kobasice, rukole, karameliziranog luka, tofuneze."

Gastro iskustvo na BioManijinoj kućici počeli smo s bijelim kuhanim vinom kojemu bi i najstroži kritičar teško našao zamjerku. Stoga riječi su suvišne uz napomenu da je vino zaslađeno brezinim šećerom, popularnim ksilitolom ili šećerom niskog glikemijskog indeksa.

Uskoro nam je Kožul poslužio i glavna jela. Pitao nas je kakve okuse volimo i na temelju toga odlučio što će nam preporučiti. Rekla sam da sam sklonija ljučoj i začinjenoj hrani pa mi je preporučio Wok of Art, a kolegica više voli blage okuse pa je dobila Curry Bowl.

Curry Bowl

Sadrži - Basmati rižu, slanutak, blitvu, hokaido bundevu, korabu, poriluk, kokosovo mlijeko, suncokretove sjemenke, kurkumu, kajensku papriku, indijske oraščiće.

Cijena - 68, 00 kn

Dojam - Kolegica je nedavno bila na Kanarima i ovo jelo ju je podsjetilo na slično koje je probala u lokalnom surferskom baru. Kaže da je lagano, dobro izbalansirano i idealno kada si gladan, a trebaš obaviti još puno toga jer ne stvara težinu u želucu.

Wok of Art

Sadrži - Rižine rezance, crvenu papriku (vlasnik je rekao da je paprika u mom woku bila posljednja ovosezonska), poriluk, mrkvu, pastrnjak, prženi kikiriki i umak (tamari, kokosovo mlijeko, kikiriki, datulje i kurkumu).

Cijena - 78, 00 kn

Dojam - Od dodataka se u BioManiji može naručiti dimljeni tofu (10 kn), sir (10 kn), kruh (4 kn). U mom woku je dodatak bio tofu, i savjetovala bih da ga obavezno naručite jer se savršeno uklapa. Ovaj wok je stvarno poseban, zanimljivih, ali ne i egzotičnih okusa s diskretno naglašenim začinima. Teško mogu zamisliti da bi netko rekao da je pogriješio s narudžbom kada bi ga probao.

Vanila vice pie

Sastojci - Jabuka, kruška, cikla, suhe smokve, grožđice, datulje, cimet, kardamom, bademi, slanutkovo brašno, zobene pahuljice, limunova korica i umak od vanilije.

Cijena - 38, 00 kn

Dojam - Ovaj desert bi po svoj zasitnosti i strukturi mogao biti izvrstan doručak, osobito zbog svojih sastojaka koji obiluju vlaknima, a njihova slatkoća daje energiju. Preljev od vanilije sve to lijepo zaokružuje u jedan ukusan i ne presladak desert.

Posjeti missZDRAVA.hr