Bezglutenska zdrava rolada od suhih smokava

Guliver/Shutterstock
Kakvi kolači će se ove godine naći na tvom blagdanskom stolu? Ako želiš da budu kreativno osmišljeni, zdravi, veganski te beskrajno ukusni, dođi se inspirirati na radionicu 6.4. (17 - 19 h), na kojoj učiteljica kuhanja Lana Bekić, s nama dijeli svoje najdraže recepte za kolače i kolačiće.
Vidi originalni članak

Zanimljive i ponekad neočekivane kombinacije sastojaka, puni i prirodni okusi, zaigranost u kreiranju recepata, ali i u dekoraciji - sve to čini Lanin pristup kuhanju interesantnim i strastvenim. Radionica se održava u Makronovi, u Ilici 11 (1.kat). Prijave na radionicu obavezne su na info@makronova.com ili 01/ 4847 119.

Zašto je dobro jesti chia sjemenke?

Isprobaj Lanin recept za bezglutensku zdravu roladu od suhih smokava.

Sastojci:

  • 1 šalica suhih smokava prethodno namočenih najmanje 15 minuta i izrezanih na četvrtine
  • 1/4 šalice vode
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 3 žlice vode
  • 3/4 šalice indijskih oraščića
  • 6 žlica kokosovog brašna
  • 1/4 šalice šećera kokosovog cvijeta
  • 1/4 žličice organske sode bikarbone
  • 1/8 žličice soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica praha burbon vanilije
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog kokosovog ulja ( otopljenog)

Postupak:

U manju tavu stavite izrezane prethodno namočene smokve i vodu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok smokve ne omekšaju( 15 minuta). Dodajte više vode ako je potrebno i voda isparava. Kada smokve omekšaju izmiksajte ih u pire/džem sa štapnim mikserom. Stavite džem od smokava u frižider na hlađenje. U malu posudu dodajte chia sjemenke i 3 žlice vode. Pustite da se pretvori u gel. U blenderu izmiksajte indijske oraščiće do strukture brašna.

Dodajte kokosovo brašno, kokosov šećer, sodu bikarbonu, sol, cimet, vaniliju i chia gel. Izmiksajte dok se dobro ne izmiješa. Dok blender radi dodajte kokosovo ulje dok se ne formira tijesto. Razvucite tijesto pomoću valjka na papiru za pečenje u oblik kvadrata oko 1/2 cm debelo. Nanesite džem od smokava ravnomjerno po tijestu.

Uz pomoć papira za pečenje pažljivo zarolajte kolač u roladu. Koristeći oštar nož izrežite roladice oko 1 cm debljine. Rukama dodatno oblikujte kolačiće u kuglastu formu. Stavite ih na protvan na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite u pećnici 20-25 minuta. Ohladite i servirajte.

Vatreni čaj koji skida kilograme, a radi se od samo 3 sastojka.

Posjeti missZDRAVA.hr