Arancini - dašak mediterana na božićnom stolu
Nareži koru naranče na dugačke trakice željene debljine (ne deblje od 5 mm). Kako bi umanjila gorčinu kore naranče, trake stavi u hladnu vodu, pusti da provriju i kuhaj oko pet minuta. Postupak ponovi još dva puta, svaki put u novoj hladnoj vodi. Korice ocijedi i ohladi.
U novoj posudi pomiješaj vodu i šećer (otprilike 500g šećera na 500g trakica narančine kore) i prema želji dodaj 1 dl vina i mahunu vanilije te kuhaj na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi i ne dobiješ sirup. Dodaj trakice narančine kore tako da su najvećim djelom prekrivene sirupom, smanji vatru i pusti da se lagano kuha pola sata.
Bitno je ne ostaviti ih predugu na vatri jer će inače arancini biti pretvrdi. Ostavi koru u sirupu da se ohladi i zatim ih izvadi, ocijedi i posloži na masni papir za pečenje, svaku trakicu posebno. Pusti ih preko noći da se lagano posuše, a sutradan ih obilno pospi šećerom i ostavi da se još malo osuše.
Sastojci:
- 500 g narančine korice (iz organskog uzgoja)
- 500 g šećera
- dl vina
- mahuna vanilije (ako želiš)
Zašto trebaš jesti naranče svaki dan?