Analiza sladoleda na štapiću
Nutricionistički tim Vitaminoteke za tebe je napravio detaljnu analizu sladoleda dostupnih na našem tržištu. Doznaj koji hladni deserti imaju najviše ugljikohidrata, a koji najviše masti. Pročitaj kakve energetske vrijednosti imaju i koje sastojke sadrže
Callippo strawberry tropical
Smrznuti voćni desert s jagodom i tropskim voćem. Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g:
- Energetska vrijednost: 85 kcal
- Proteini: <0,5 g
- Ugljikohidrati: 21 g
- Masti: <0,5 g
- Serviranje: 105 g
- Sastojci: voda, glukozni sirup, fruktozni sirup, sok jagode iz koncentrata (7 %), sok ananasa iz koncentrata (5 %), pire breskve, sok marakuje (2 %), pire manga (2 %), stabilizator (karuba guma), regulator kiselosti (limunska kiselina), aroma, koncentrat soka bazge, bojila (ekstrakt paprike, kurkumin). Može sadržavati tragove mlijeka.
- Komentar: Aromatizirani smrznuti voćni desert bez umjetnih bojila i aroma. Jedno pakiranje, odnosno serviranje osigurava 90 kcal većinom iz ugljikohidrata. Glavni sastojci su voda, glukozni i fruktozni sirup te sokovi raznog voća. Limunska kiselina, osim što regulira kiselinu, djeluje i kao antioksidans.
Ledo Rumenko
Smrznuti voćni desert s jagodom. Prosječne hranjive vrijednosti u 100 g:
- Energetska vrijednost: 92 kcal
- Bjelančevine: 0 g
- Ugljikohidrati: 22,9 g
- Masti: 0 g
- Serviranje: 51 g
- Sastojci: voda, šećer, jagoda kaša 5 %, glukozni sirup, stabilizatori (E410, E412, E466), dekstroza, želatina, regulator kiselosti (E330), aroma, bojilo (E120), mliječni proteini. Proizvod sadrži mliječne proteine. Mogući tragovi kikirikija, jaja, pšenice, i koštuničavog voća.
- Komentar: Sladoled je niskokaloričan jer jedan štapić sadrži samo 45 kcal. Glavni sastojci su šećer i voda, a udio voća je mali i iznosi 5 posto. Jedan sladoled sadrži oko 2 žličice šećera. Na popisu sastojaka su navedeni proteini mlijeka, no podatak o ukupnoj količini proteina na proizvodu je 0 g. Stabilizatori E410, E412, E466 imaju ulogu zgušnjivača u proizvodu, a radi se o prirodnim sastojcima: brašnu sjemenki rogača, guar gumi i celuloznoj gumi. E120 je bojilo prirodnog porijekla (dobiva se iz kukaca - štitastih ušiju).
Ledo Snjeguljica
Krem sladoled okusa vanilije preliven kakaovim preljevom. Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g:
- Energetska vrijednost: 232 kcal
- Bjelančevine: 4 g
- Ugljikohidrati: 21,2 g
- Masti: 14,6 g
- Serviranje: 40 g
- Sastojci: mlijeko, vrhnje, kakaov preljev 12 % (biljna mast, šećer, kakaov prah smanjene masti 15 %, emulgatori (E442, E476), aroma, šećer, obrano mlijeko u prahu, glukozni sirup, emulgator (E471), stabilizatori (E412, E407, E401, E410), aroma. Proizvod sadrži mlijeko i mliječne proizvode. Mogući tragovi kikirikija, jaja, pšenice i koštuničavog voća.
- Komentar: Snjeguljica ima 92,8 kcal po serviranju, a sadrži i šećer u količini od 1,5 žličice, masnoće u količini od 1 žličice i proteina kao i 60 ml mlijeka. Proizveden je na bazi mlijeka i vrhnja i ne sadrži vaniliju nego samo aromu. Emulgatori koji imaju ulogu zgušnjivača su prirodnog porijekla, dok su emulgatori dodani u čokoladni preljev sintetskog porijekla, no dodaju se u manjoj količini.
Magnum classic
Sladoled od vanilije preliven mliječnom čokoladom (26 %). Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g:
- Energetska vrijednost: 300 kcal
- Proteini: 3.5 g
- Ugljikohidrati: 29 g
- Masti: 19 g
- Serviranje: 86 g
- Sastojci: rekonstituirano obrano mlijeko, šećer, kakao maslac**, biljna mast, kakao masa**, glukozno-fruktozni sirup, punomasno mlijeko u prahu, sirutka u prahu, mliječna mast bez vode, glukozni sirup, emulgatori (E471, soja lecitin, E 476), stabilizatori (E 410, E412, E407), komadići ploda vanilije, aroma, bojilo (E160a); **Rainforest AllianceTM Certifikat
- Komentar: Sladoled bogat energijom koji po serviranju sadrži 260 kcal. Energetsku vrijednost osiguravaju ugljikohidrati i masti, a tek u manjem dijelu proteini. Svi aditivi prisutni u proizvodu su prirodnog porijekla, osim emulgatora E476 koji se najčešće koristi za smanjenje udjela masti u namirnicama. Proizvod ima Rainforest AllianceTM Certifikat koji potvrđuje da su kakao maslac i kakao masa korišteni u sladoledu proizvedeni po definiranim standardima koji uključuju zaštitu okoliša i njegovanje prava radnika i poljoprivrednika.