Vapaji gladnih i loše smještenih sportaša na Olimpijskim igrama u Pekingu

instagram Sportašica Kim Meylemans uplašena i zbunjena zbog protokola vezanih uz covid u Pekingu
Zimske Olimpijske igre u Pekingu nisu toliko bajne kao što se čine. Sportaši i dužnosnici žale se na loše životne i vremenske uvjete, ali i pravila vezana uz covid.
Vidi originalni članak

Njemački trener u alpskom skijanju Christian Schwaiger kritizirao je ugostiteljstvo u Pekingu i izrazio zabrinutost zbog ograničenih mogućnosti hrane za profesionalne sportaše visokih performansi. “Ugostiteljstvo je krajnje upitno jer to zapravo uopće nije cateringu. Nema toplih obroka. Ima čipsa, malo orašastih plodova i čokolade, i ništa više. To pokazuje nedostatak fokusa na sport visokih performansi" rekao je Schwaiger za The Sun. Tim SAD-a navodno je došao pripremljen i donio dodatnu hranu na Zimske igre, uključujući vrećice tjestenine.

Zabrinutost oko covida

Također je bilo zabrinutosti oko toga kako se covid rješava u Olimpijskom selu. Valeria Vasnetsova, ruska natjecateljica u biatlonu, na Instagramu je pisala o svojim iskustvima pod strogim uvjetima karantene u Pekingu. “Jedem isto za doručak, ručak i večeru već pet dana. Smršavila sam dosta i kosti mi strše. Ne mogu jesti ništa drugo, ne znam ništa o svojim covid testovima, napisala je Vasnetsova u obrisanoj objavi na Instagramu. Vasnetsova je dodala kako samo spava jer nema snage ustati iz kreveta, a zbog lošeg cateringa jede samo tri šake tjestenine dnevno. “Boli me trbuh, jako sam blijeda i imam velike crne krugove oko očiju. Želim da sve ovo završi. Svaki dan plačem. Jako sam umorna", rekla je za Associated Press. Dodala je kako su i neki sportaši dobivali lošiju hranu od drugih. 

Sportaši koji su covid pozitivni, ali su asimptomatski, moraju se izolirati u određenim hotelima. Za one koji imaju simptome covida potrebna je hitna hospitalizacija. Sportaši se mogu vratiti na natjecanje nakon što imaju dva uzastopna negativna testa.

Belgijska skeleton trkačica Kim Meylemans rasplakala se u videu koji je objavila na Instagramu, objašnjavajući koliko je uplašena i zbunjena zbog protokola vezanih uz covid u Pekingu. Meylemansova je bila pozitivna na covid kada je stigla u Peking, a kasnije je test bio negativan. Kad je mislila da će se vratiti u Olimpijsko selo u Yanqingu, vozilom hitne pomoći odvezena je na drugu lokaciju za izolaciju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kim Meylemans (@kimmeylemans)

Poljska brza klizačica Natalia Maliszewska rekla je da je bila traumatizirana nakon što su je dužnosnici pustili iz izolacije i vratili u Olimpijsko selo u tri sata ujutro i potom je opet vratili u izolaciju tvrdeći da su pogriješili. “Sjedila sam u tri ujutro u vozilu hitne pomoći. Plakala sam kao luda jer nisam znala što se događa. Uopće se nisam osjećala sigurno", rekla je 26-godišnja Maliszewska, prenosi Reuters. Dodala je kako su joj rekli da je to zbog političkih razloga koje ne bi razumjela.

Javio se Međunarodni Olimpijski odbor

Međunarodni olimpijski odbor objavio je priopćenje o tom pitanju, rekavši: “Svjesni smo pritužbi nekih sportaša, posebice u vezi s temperaturom hrane, raznolikošću i veličinom porcije. Problemi se trenutno rješavaju zajedno s dužnosnicima Olimpijskih igara u Pekingu i odgovornim objektima na koje su se sportaši žalili".

“Suosjećamo se sa svakim sportašem i sportašicom koji se ne može natjecati zbog zaraze covidom. Protokoli su uspostavljeni kako bi se osigurale sigurne Olimpijske igre za sve. Sve se vodi u skladu s pravilima navedenim u priručnicima i prilagodbama”, prenosi New York Post.

Nepogodni vremenski uvjeti

Nisu samo hrana i protokoli o covidu ono što je uznemirilo sportaše i dužnosnike. Vremenske neprilike također otežavaju sportašima da se natječu u svom najboljem izdanju. Šef švedske momčadi Anders Bystroem rekao je da su on i njegov tim razgovarali o podnošenju zahtjeva Olimpijskim dužnosnicima da promijene vrijeme utrke kako bi izbjegli brutalne uvjete. "Fridu Karlsson hladnoća je potpuno uništila jer je ženski skiatlon bio u 16 sati. Nije dobro što sprint počinje još kasnije... U isto vrijeme, mislim da neće biti moguće promijeniti vrijeme zbog olimpijskog rasporeda” rekao je Bystroem.

Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta nastradala je američka skijašica Nina O’Brien. 24-godišnjakinja se natjecala u ženskom veleslalomu kada je tijekom druge vožnje udarila u vrata malo prije cilja. O'Brien su liječnici pružili pomoć te su je na nosilima maknuli sa staze. 

 

Posjeti missZDRAVA.hr