Najemotivnija priča o jednom prijateljstvu čovjeka i psa koja je dirnula svijet

Branko Matijašević
'Gobi je dobila svoj dom za zauvijek i više se nikada neće morati brinuti, ali puno je pasa baš kao Gobi koji još uvijek trebaju dom i želimo im pomoći u što većem broju', rekao je Dion Leonard.
Vidi originalni članak

Dion Leonard je ultramaratonac koji je prije nekoliko godina trčeći nepristupačnom i opasnom pustinjom Gobi sreo neobično biće. Kujica nepoznate pasmine, kasnije će je znakovito nazvati Gobi, jedan se dan pojavila među trkačima i odmah zaljubila u Diona.

Njihovu je priču ovjekovječila spomenuta knjiga, a danas je Gobi jedan od najpoznatijih pasa u svijetu. Njih su dvoje stigli u Zagreb kako bi promovirali knjigu te u subotu predvodili dobrotvornu utrku sa psima u Maksimiru koja je nazvana „Trčimo s Gobi”, maloj dlakavici u čast.

Diona smo pozvali na kratku kavu te mu postavili nekoliko pitanja. U odgovorima možete uživati u nastavku teksta.

Kada ste vi i supruga Lucja počeli trčati? U knjizi doznajemo da ste trkački život započeli kasnije nego što je uobičajeno.

"Lucja je prva počela trčati, istrčala je prvih deset kilometara 2008. godine, a zatim 2012. i prvi maraton. Ja sam se ustvari još kao tinejdžer bavio zapaženim natjecanjima, ali zašavši u dvadesete počeo sam piti, previše jesti i pušiti najmanje kutiju cigareta dnevno. Onda sam se 2013. godine napio i kladio s prijateljem u to tko može brže istrčati maraton dug deset kilometara. Tad sam počeo trenirati za svoju prvu trku. Dobio sam okladu i završio utrku za sat i dvadeset osam minuta. Tada nisam ni slutio da će trčanje postati važan dio mog života, što je zanimljivo jer nije baš da uživam u njemu."

Maleni pas velikog srca U potrazi za Gobi: Dirljiva priča o prijateljstvu s psom koji je pratio maratonca 130 kilometara

Kako ste upoznali Gobi i tijekom koje utrke? Kako biste opisali sam taj maraton?

"Trčao sam sedmodnevni 250-kilometarski maraton od šest etapa u kineskoj pustinji Gobi. Maraton je uključivao samostalno opremanje, stoga ste morali nositi svu hranu i pribor potreban da biste preživjeli. Jedino što smo dobivali bila je voda na kontrolnim točkama. Maraton se održavao na jednoj od najzahtjevnijih lokacija i to po izuzetno zahtjevnim vremenskim uvjetima. Gobi je bila lutalica, pojavila se iz vedra neba i pridružila mi se tijekom drugog dana, kad je istrčala 125 od ukupno 250 kilometara utrke. Povezali smo se i naša je spona bila toliko neraskidiva tijekom utrke da sam htio „Gobi odvesti kući“ u Veliku Britaniju gdje sam tada živio te sam joj obećao pružiti nov, bolji život. Prije nego što sam je uspio odvesti iz Kine, Gobi nestala u okolnostima na koje nisam mogao utjecati. Shrvan i zabrinut za Gobinu sigurnost, odletio sam iz Britanije natrag u Kinu kako bih je pronašao i tako započeo vrtoglavu pustolovinu njezina pronalaska."

Jeste li prije Gobi razmišljali o tome da imate psa?

"Imao sam pse davno prije Gobi; imao sam prekrasnog bernardinca, a kad sam bio dječak, imao sam lovačkog psa. Zatim dugo nisam imao psa jer sam se često selio zbog posla, pa nisam imao vremena za njega. Otprilike u to vrijeme bio sam pomislio da bih mogao nabaviti psa, iako nikada nisam bio pretjeran ljubitelj malih pasmina. Tako je bilo dok se Gobi nije pojavila i zaključila da je ona pravi pas za mene."

Kako je vaša priča prihvaćena diljem svijeta?

"Priča je postala ogroman svjetski hit. Objavljena je na osamnaest jezika, dostupna u šezdeset zemalja i postala je međunarodni bestseler na cijelom planetu. Mislim da je svima dojadilo čitati tužne i ružne vijesti, stoga je naša nevjerojatna istinita i dirljiva priča osvojila srca čitatelja."

Hoće li vaša priča o Gobi dobiti filmsku inačicu i kad je možemo očekivati?

"Naša knjiga ima toliko preokreta, dramatičnih trenutaka, intrige i misterija da su me jedan dan zvali iz Hollywooda i rekli: 'Ni sami ne bismo znali napisati takvu priču, hajdemo snimiti film po njoj!' Nadamo se da će snimanje započeti 2020. godine i veselimo se što ćemo vidjeti svoju priču na velikom platnu. Bit će sjajno omogućiti joj da se širi još i više u svijetu jer je Gobi prešla dalek put od pustinje Gobi do Hollywooda."

Kako Gobina priča pomaže psima lutalicama diljem svijeta?

"Dijeleći Gobinu priču o tome kako je pas lutalica postao slavan podižemo svijest o ostalim psima lutalicama i životinjama koje trebaju našu pomoć. Gobi je dobila svoj dom za zauvijek i više se nikada neće morati brinuti, ali puno je pasa baš kao Gobi koji još uvijek trebaju dom i želimo im pomoći u što većem broju. Nadamo se da će naša priča potaknuti čitatelje da radije udome psa iz azila, negp da kupe štene. Ili da doniraju novac, hranu ili pokrivače i tako pomognu volonterima u azilima da se bolje brinu za pse."

U petak, 18.10. u 19 h u Makronovi u Zagrebu možeš upoznati ovaj dvojac koji je dirnuo cijeli svijet. Ulaznica je 20 kuna.

Posjeti missZDRAVA.hr