Body junior program za aktivnu djecu

Body junior program osmislila je magistrica kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina čiji je desetogodišnji rad s djecom na korekciji lošeg držanja i osvještavanja tijela ovim programom dobio novu dimenziju
Vidi originalni članak

Nastava se održava u dvorani i na otvorenom. Bazira se na razvoju zdravlja kralježnice, pravilnom držanju i kretanju (hodanje, trčanje, sjedenje, stajanje, čučanj, sagibanje...) te spretnosti kroz bazične i sportu specifične motoričke zadatke.

Tko i kada se može prijaviti na Body junior program?

Dijete se može priključiti u bilo kojem periodu školske godine, termini su popodnevni, večernji i subotom.  Prijaviti se mogu djeca predškolske dobi, od 6 godina na dalje.

Kako je uopće došlo do ideje za junior program?

Gledala sam djecu kako se loše drže, testirala sam veliki broj djece i sama radila puno sa djecom. Shvatila sam da se u školi najčešće premalo radi na kvaliteti osnovnih gibanja, a sport kao rekreativna aktivnost očekuje od djeteta da ima bazu osnovnih motoričkih sposobnosti na koje se onda mogu nadovezati specifične kretnje sporta.

Međutim, današnja djeca previše sjede, loše jedu, nisu uopće svjesna svog tijela jer se nedovoljno aktivno igraju, a i najčešće od roditelja nemaju baš neki dobar primjer i onda takva dolaze na zahtjevne treninge sportova, a nažalost niti roditelji to ne razumiju. Razmišljaju o njihovim potrebama povlačeći paralelu sa samim sobom, kada su oni bili mali (ali oni su se puno više igrali što im je dalo bolju bazu motorike i zdravlja!).

Tu je nastao veliki prostor gdje struka mora reagirati. Smatrala sam se dovoljno kompetentnom i iskusnom u radu sa dječjim držanjem, kralježnicama i motorikom da pokrenem jedan sveobuhvatan program aktivnog i osvještenog života naših klinaca. Posavjetovala sam se s poznatim pedijarom dr. Jovančevićem kojemu sam prezentirala PBS Junior program. Apsolutno me podržao i pohvalio. Voditelji programa su svi body instruktori u zagrebačkom PBS centru sportske izvrsnosti, ali i u našim ostalim studijima (Pula, Kranj, Portorož).

Dodatni savjeti

Što ovaj program nudi djeci?

Tjelovježba je usmjerena na sve slabe karike koje dijete ima. Mišiće koje ne zna aktivirati ili koji su preslabi brzo vraćamo natrag u funkciju. To sve s njima komuniciramo i s puno vizualizacija dolazimo da sjajnih rezultata. Iznenadili bi se da znate koliko malih vrhunskih sportaša imam u svojim rukama.

Pametni roditelji su prepoznali smetnje i nelagode kada se dijete žali, i shvaćaju da su to prvi znakovi nezdravog koštano-zglobnog sustava. Mi djeci usađujemo pravilna kretanja i držanje pomoću raznovrsnih i zabavnih vježbi, a uz to ih educiramo u osnovi anatomije (trebaju razumjeti kako naše tijelo funkcionira) kroz slike i modele kralježnice, obrađujemo osnovu pravilne prehrane i pomažemo im u psihosocijalnom smislu s neverbalnom komunikacijom, pozitivnim stavom, tehnikama koncentracija u učenju, samopouzdanjem itd.

Preporuke kako izabrati aktivnost za dijete

Dijete treba ići na sport koji ga zabavlja i veseli, nikako ne smije imati stres od natjecanja i rezultata ako to samo ne želi, no važno je imati bazične vještine koje može naučiti edukacijom kod stručne osobe. Današna djeca vrhunski sportaši će najčešće imati manje uspješne sportske karijere upravo iz razloga što nemaju dovoljno dobru bazu motoričkih vještina (istraživanja pokazuju kako 10-godišnjaci ne znaju pravilno puzati), a ja još nisam dobila dijete na konzultacijama da mi je pravilno čučnulo. To je zastrašujuće, a svaka generacija će biti sve gora i gora.

Preporuka roditeljima je da ne traže za dijete aktivnost istu kao susjedina kćer ili sin, već da usmjeri dijete na što raznovrsnije pokrete i da se konzultira sa stručnjacima o motoričkom i zdravstvenom stanju koštano-zglobno-mišićnog sustava.

Što s djecom koja brzo gube zanimanje?

Za njih je ova priča izuzetno važna, s takvom djecom imamo jako puno posla, ali brzo uspijemo i njih zainteresirati jer shvaćaju da neke vježbe koje prije nisu mogli sada mogu pa im okolina reagira potvrdom da su nekako elegantniji i  puno čvršći. To su mali pomaci koji im puno znače u samopouzdanju i prihvaćanju vlastitog tijela.

Svi roditelji koji su zainteresirani za PBS junior program mogu se javiti Ani - Mariji Jagodić Rukavina na broj mobitela: 098/277-276

Više info na: www.pbs.com.hr

Posjeti missZDRAVA.hr