Zeleni šešir i ražnjići od lopuha
Iskusni šumski kuhar i instruktor preživljavanja u prirodi Anton Rudan u Gorskom kotaru ovoga puta bere lopuh. Veliki listovi ove biljke mogli bi u slučaju potrebe poslužiti kao kišobran, a za ljetnih vrućina možemo ih koristiti i kao suncobran. Anton je također pokazao kako se od dva manja lista može napraviti šešir.
Zaštićen od sunca, za pripremu jela ubrao je samo nekoliko primjeraka ove velike i snažne biljke, jer se već od jedne velike peteljke može napraviti ručak za dvije osobe. Osim što je ukusno, jelo od lopuha je i ljekovito jer ova biljka sadrži eterična ulja, dekstrin, mangan, kalcij, vitamin C, karotin i liječi plućne bolesti, želučane i crijevne tegobe, probleme s jetrom i žuči, reumatske bolove, srčane bolesti i grčeve.
Sastojci:
- 2 peteljke lopuha
Marinada:
- brašno
- crvena paprika
- maslinovo ulje
- sol
- voda
Priprema:
Stavi zasoljenu vodu da zakuha i očisti peteljke lopuha. Nareži ih na dužinu od 5 centimetara, stavi u kipuću vodu i ostavi da se kuhaju 15 minuta. "Marinadu" napravi od brašna, malo crvene paprike, žlice soli i šalice vode. Sve dobro promiješaj i na kraju dodaj maslinovo ulje. Kad su kuhane, peteljke lopuha natakni na pripremljenje štapiće za ražnjiće. Stavi ih iznad vatre, zalij marinadom i okreći dok sa svih strana ne dobiju zlatnu boju. Uz ovo jelo možeš poslužiti različite vrste salata, na primjer paradajz.
Više info: www.lovac na bilje.com