Video: Pomozi napuštenim psima i mačkama izradom jednostavnog skloništa

Guliver/Shutterstock
Nevjerojatni minusi koji su poharali Hrvatsku i Europu odnijeli su već nekoliko života, a ostatku stnaovništa zagorčali živote. No, ljudima nije najgore u ovim uvjetima. Napuštene mačke i psi moraju se boriti za svoj život u ovim uvjetima, a većina njih ugine jer se nema gdje skloniti od parajuće zime.
Vidi originalni članak

Uz pomoć ovih jednostavnih uputa možeš i sama pomoći nekoj napuštenoj životinji i spasiti joj život. Izradi jednostavno sklonište i stavi ga u svoje dvorište ili na neko mjesto da bude dostupno lutalici, oko zgrade, u park, šumu, bilo gdje gdje misliš da bi moglo pomoći. 

Uzmi najobičniju kartonsku kutiju i škare u ruke te slijedi ove korake, a za detaljne upute prati video:

1. Oblijepi kartonsku malo veću širokom ljepljivom trakom kako bi joj učvrstila stranice. Tako se neće raspasti na vjetru i drugim elementarnim nepogodama. Možeš ju i obući u staru majicu, a otvor za glavu okrenuti na stranicu gdje ćeš napraviti ulaz. 

2. Obloži ju iznutra nečime što će utopliti životinju, starim krpama, majicama, ručnicima, slamom, spužvom i slično.

3. Na jednoj stranici napravi otvor kako bi životinja mogla proći kroz njega. On ovisi o veličini kutije i životinje za koju je namijenjena. Manji otvor bit će dovoljan za mace i manje pse, dok će veći otvor, a time i veća kutija trebati za veće pse. 

4. Nemoj ga sasvim izrezati do poda, nego ostavi par centimetara kartona s donje strane prolaza kako ne bi voda ili snijeg ušli u njega. 

5. Pokušaj pozicionirati sklonište negdje gdje će biti natkriveno kako bi ga dodatno zaštitila od padalina. 

6. Ispuni ga komadićima novina za dodatnu izolaciju

prijatelji životinja I Prijatelji životinja su za obaveznu sterilizaciju i širenje svijesti o problemu napuštanja životinja

novi zakon o zaštiti životinja Vlada usvojila zakon koji neće dopuštati ubijanje napuštenih životinja!

Posjeti missZDRAVA.hr