Vaša mačka rijetko ili nikada ne izlazi iz kuće – treba li je zaštititi od nametnika?

Unsplash, Milada Vigerova
Mnogo je potencijalno dosadnih parazita koji lutaju okolo i predstavljaju prijetnju našim voljenim kućnim ljubimcima, od grinja i krpelja do buha. Jasno je da su ljubimci koji idu vani u većoj opasnosti od zaraze i da ih obavezno treba zaštititi. No, mnoge vlasnike kućnih maca koje ne idu vani muči pitanje mogu li one svejedno dobiti buhe.
Vidi originalni članak

Veterinari, a među njima i Brian Evans, dr. vet. med. iz Nizozemske kaže da mogu i da je u svojoj praksi vidio mačke s buhama koje žive u neboderima i nikad šapom nisu kročile na tlo. Objasnio je i najčešće načine kako kućne mačke mogu dobit buhe te životni ciklus buha kako bismo bolje razumjeli način zaraze.

Životni ciklus buha odvija se u četiri faze

  • Ženke buha obično polažu jaja na kožu domaćina. Budući da se ne lijepe, otkotrljaju se u okolinu domaćina. Prema Sveučilištu Cornell, buha može položiti do 40 jaja dnevno.
  • Jajima je potrebno oko dvanaest dana da se izlegu. Ličinke koje su se izlegle pronalaze tamno i i toplo mjesto, poput vlakana tepiha gdje grade čahuru i rastu.
  • U čahuri ličinke izrastaju u kukuljice. Sve dok ne osjete domaćina u blizini, ostat će sigurno skrivene u čahuri. Ponekad to može potrajati mjesecima.
  • Nekoliko sati nakon izlaska, odrasla buha će se hraniti svojim domaćinom i ženke počinju polagati jaja.

5 načina na koje kućne mačke dobiju buhe

Buhe mogu "doći" do vaše mačke ili doma tijekom bilo koje od njezinih životnih faza na sljedeće načine:

  • Ostali kućni ljubimci. Ako imate psa to je jedan od najčešćih načina kako kućne mačke dobiju buhe. Čak i ako ste zaštitili psa sredstvima protiv buha, a mačku niste, neke buhe mogu skočiti sa psa na mačku prije nego što ih ubije sredstvo protiv buha na psu. Dakle, iako je dobro da je vaš pas zaštićen od buha, mačka bi još uvijek mogla biti u opasnosti.
  • Ljudi. Vi i vaši gosti možete donijeti jaja i ličinke buha na cipelama. Ili, ako je netko bio u okruženju s buhama mogu mu se prihvatiti za odjeću.
  • Razne vrste buha. Postoji mnogo različitih vrsta buha, uključujući pseće buhe i mačje buhe. Unatoč svojim imenima, nijedna od ovih buha nije izbirljiva u jelu i skaču od vrste do vrste kako bi se nahranile.
  • Uporabni predmeti. Buhe kao dosadne male krvopije mogu se sakriti u čekinjama četke za kućne ljubimce ili u novom džemperu koji ste kupili u trgovini rabljenom robom. Prije nego unesete rabljene predmete ili zamijenite potrepštine za kućne ljubimce, operite ih i očistite, a zatim dobro dezinficirajte.
  • Putovanje. Iako načelno ne izlaze, i kućne mačke ipak napuštaju svoj dom kad idu kod veterinara, na putovanje s vama ili na čuvanje u hotel za mačke. Kad god vaša mačka napusti kuću ili ode u područje gdje su bili drugi kućni ljubimci, može pokupiti buhe.

Što učiniti ako nađete buhe na kućnoj mački

Trebate posumnjati da vaša kućna mačka ima buhe ako se češe, gubi krzno ili ako ste uočili prljavštinu od buha. Ako su buhe već na krznu vaše ljubimice, morate biti svjesni da će ih biti još i da jedan tretman protiv buha neće biti dovoljan. Potražite u prodavaonici za kućne ljubimce sredstvo protiv buha kojim možete sigurno tretirati mačku, a ako imate i druge kućne ljubimce i njih tretirajte na adekvatan način. Svakodnevno usisavajte i čistite tepihe, krevete, posteljinu, krevete kućnih ljubimaca kako biste uklonili buhe i ličinke s vlakana tepiha. Za teške slučajeve infestacije buhama, najbolje je pozvati stručnjake za istrebljenje.

Bolje spriječiti nego liječiti

Mačke je važno zaštititi od unutarnjih i vanjskih nametnika. Od vanjskih nametnika štitimo ih ampulom ili ogrlicom. Ampule se nanose na kožu, a zaštitu pružaju mjesec dana, dok ogrlicu mačka mora nositi konstantno i djeluje više mjeseci, ovisno o proizvodu. Od unutarnjih parazita štitimo ih odgovarajućim tabletama koje se daju svaka tri mjeseca. Mačke koje borave vani važno je zaštititi i cjepivom protiv zaraznih bolesti te kastrirati kako se ne bi nekontrolirano razmnožavale i ulazile u sukobe s drugim mačkama.

Kod mačaka koje žive u kući dovoljna će biti ampula protiv buha. Odličan primjer takve ampule je Vectra Felis.  Ako je maca većinom vanjska i često se kreće po grmlju i raslinju, svakako odabrati ampulu, jer će ogrlicu vjerojatno izgubiti. U tom slučaju obavezno odabrati zaštitu i protiv buha i protiv krpelja. Odabir ampule protiv buha i krpelja je Fiprotec, dok je ogrlica s istim djelovanjem Foresto.

Posjeti missZDRAVA.hr