Uskršnji zec, pisanice i ljiljani - 10 činjenica o Uskrsu

Guliver/Shutterstock
Drage čitateljice i čitatelji, sretan vam Uskrs! Dok uživaš u bogatoj (nadamo se zdravoj) blagdanskoj trpezi i provodiš vrijeme s najmilijima, obogati svoje i njihovo znanje o ovom blagdanu uz 10 činjenica o Uskrsu.
Vidi originalni članak
  • Nakon Noći vještica, Uskrs je najveći blagdan po pitanju konzumacije slatkiša. Naime, svake se godine o ovom blagdanu u svijetu proda preko 54 milijuna kilograma slatkiša.
  • 76% ljudi prvo pojede uši čokoladnom uskršnjem zecu.
  • Prva priča o zecu koji skriva jaja u vrtu (kasnije poznatom kao uskršnji zec), datira iz 1680. godine.

  • Engleski naziv ovog blagdana - Easter, porijeklo vuče iz imena anglosaksonske boginje Eastre, boginje svjetla i zore, koju su slavili stari Sasi slavili o dolasku proljeća.
  • Cvijet Uskrsa su ljiljani, simbol uskrsnuća i čistoće.
  • Običaj razmjenjivanja pisanica mnogo je stariji od samog Uskrsa. Njegovi tragovi se mogu pronaći već u zapisima iz drevnog Egipta, Perzije, Rima i Grčke, gdje je jaje bilo simbol života.

Moj veganski Uskrs

  • U srednjem vijeku u crkvama se na Uskrs tradicionalno odvijala igra s s tvrdo kuhanim jajem. Svećenik bi ga bacio jednom od dječaka u zboru, on idućem i tako u krug dok ne otkuca 12 sati. Onaj koji je u tom trenutku držao jaje bio je pobjednik i mogao ga je zadržati.
  • Najveće čokoladno uskršnje jaje napravljeno je 2011. godine u Italiji. Bilo je visoko preko 10 metara i težilo je 7200 kilograma.
  • Dom najvećeg nejestivog uskršnjeg jajeta je Portugal. Rekorder, napravljen 2008. godine, dosegao je gotovo 15 metara visine.
  • Bojanje pisanica dio je hrvatske tradicije. Glinena jaja pronađena su već u grobovima starih naroda koji su na ovim prostorima živjeli prije nas. Jaja se bojalo ljuskama luka, kupusom, bobicama bazge... Od 2008. godine pisanica u Hrvatskoj ima status nematerijalnog dobra.

Prirodno bojanje jaja i drugi trikovi

Posjeti missZDRAVA.hr