Uginuli kit imao 6 kilograma plastike u trbuhu, 116 šalica i dvije japanke

Thinkstock
Uginuli kit pronađen je u nacionalnom parku u Indoneziji, a u trbuhu je imao 6 kilograma plastike, njegovo mrtvo tijelo pronašli su djelatnici nacionalnog parka.
Vidi originalni članak

Tijelo od 9.5 metara pronađeno je u vodama u blizini Otoka Kapota u Nacionalnom parku Wakatobi u ponedjeljak. U 6 kilograma plastike pronađeno je 115 šalica za piće, četiri plastične boce, 25 plastičnih vrećica i dvije japanke. Ovo otkriće izazvalo je zapanjenost među ekolozima. 

Pronađena plastika u želucima kitova!

"Iako nismo uspjeli utvrditi uzrok smrti, činjenice koje vidimo doista su grozne", izjavio je Dwi Suprapti, koordinator za očuvanje morskih vrsta u WWF Indonezija. 

WWF Indonezija je na Twitteru je podijelila što je pronađeno unutar životinje: "Tvrda plastika (19 komada, 140 g), plastične boce (4 komada, 150 g), plastične vrećice (25 komada, 260 g), japanke (1 par, 270 g), komad žice (3.26 kg) i plastične čaše (115 komada, 750 g)." 

Upotreba plutajuće plastike izuzetan je problem u nekim zemljama jugoistočne Azije, uključujući Indoneziju. Pet azijskih zemalja – Kina, Indonezija, Filipini, Vijetnam i Tajland čine oko 60% plastičnog otpada koji završava u oceanu, prema izvješću za 2015. godinu Centra za zaštitu okoliša Ocean Conservancy i McKinsey i Centar za poslovanje i okoliš.

Vjeruje se kako plastične vrećice svake godine ubijaju stotine morskih životinja. U lipnju, kit je umro na jugu Tajlanda nakon gutanja 80 plastičnih vrećica. Izvješće objavljeno ranije ove godine upozorilo je kako bi količina plastičnog materijala u oceanu mogla utrostručiti za deset godina osim ako se nešto ne poduzme.

Krajem prošle godine, UN je rekao da se morski život suočava s "nepopravljivom štetom" od oko 10 milijuna tona plastičnog otpada koji završava u oceanu svake godine.

Posjeti missZDRAVA.hr