Švicarska bi uskoro mogla zabraniti farme za masovni uzgoj stoke

Prijatelji životinja Krave, svinje i kokoši sposobne su osjećati strah, uzbuđenje, ljubav i tugu baš kao psi i mačke, pa zaslužuju i zaštitu od zlostavljanja
Švicarska razmatra zabranu uzgoja stoke za tvorničku preradu mesa, nakon što su u kampanji prikupili više od 100.000 potpisa tražeći od Vlade zabranu.
Vidi originalni članak

Pristalice zabrane tvrde da bi trebalo zabraniti takav način uzgoja životinja jer one provedu svoj život u ekstremno lošim uvjetima.
„Pedeset posto svih svinja uzgojenih u Švicarskoj zaklano je bez da su ikad vidjele nebo“, izjavila je Meret Schneider, direktorica istraživačkog centra za prava životinja Sentience Politics. "Preko 80 posto pilića koje se drže u Švicarskoj nikada u životu nije stalo na tlo, nego žive u kavezima na kat, a već nakon 30 dana starosti odlaze na klanje iako nisu dosegnuli svoju punu veličinu."

Takav način uzgoja životinja za hranu također doprinosi klimatskim promjenama, oskudici vode i povećanju CO". "Švicarska svake godine uvozi 1, 2 milijuna tona stočne hrane za prehranu životinja koje na kraju završavaju u klaonicama", izjavila je swissinfo.ch Vera Weber, predsjednica Fondacije Franz Weber, organizacije koja radi na zaštiti planeta.

Kako prepoznati hranu iz organskog uzgoja, pogledaj u videu Kako prepoznati hranu iz eko uzgoja?

Više istraživanja otkriva negativni utjecaj uzgoja životinja za prehranu ljudi na planet. Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) nazvao je meso "najhitnijim problemom u svijetu". "Pretjeran uzgoj životinja doveo nas je do ruba katastrofe. Otisak stakleničkih plinova koji nastaje zbog poljoprivrede postao je opasan suparnik onom iz automobila, aviona i raketa", rekli su iz UNEP-a.

uzgoj životinja zbog krzna Odlična vijest: Hrvatska zabranila uzgoj životinja za krzno

Nedavno je objavljeno da 2,6 milijuna Švicaraca ili 31 posto stanovništva - smanjuje ili je u potpunosti smanjilo konzumiranje mesa. Švicarska vlada još nije odredila datum glasanja za cijelu državu o zabrani životinja za tvorničku preradu.

Posjeti missZDRAVA.hr