Sunčani vikend je pred nama: evo nekoliko ideja gdje otići s ljubimcem

Unsplash, Benjamin Wedemeyer
Nakon dugog radnog tjedna, nagradite svog ljubimca (ali i sebe) izletom u prirodu tijekom kojeg ćete moći zajedno provesti kvalitetno vrijeme. Imamo nekoliko ideja gdje 'pobjeći' na dan ili dva, ali i na što pripaziti.
Vidi originalni članak

Vrstu aktivnosti birajte ovisno o kondiciji i sposobnostima vašeg četveronožnog prijatelja. Ukoliko je vaš pas navikao na zahtjevne rute i duge šetnje, slobodno ga povedite na planinarenje, ukoliko žudi za istrčavanjem, posjetite obližnju šumu ili ga pustite da trči za vama dok vozite bicikl u prirodi. No, ako vaš ljubimac nema kondicije, bit će dovoljna lagana šetnja na svježem zraku ili bacanje loptice u dvorištu.

5 ideja za izlet s kućnim ljubimcem

Plaža za pse u Crikvenici - od Zagreba do Crikvenice trebat će vam manje od 2 sata vožnje, a opuštanje na plaži zvuči kao odlična ideja. Plaža se nalazi u lučici Podvorska u Crikvenici, a ime joj je Monty’s Dog Beach and Bar. Ova je plaža dobila originalan i jedinstven sadržaj u Hrvatskoj, ali i u svijetu – prvi kafić za pse. Koncesionari su osmislili sadržaje i ovu sjajnu plažu pretvorili u savršeno mjesto za odmor s kućnim ljubimcima. Na plaži možete opušteno popiti kavu, a vaš četveronožni prijatelj pseću pivu ili ljekoviti čaj. Neće ostati ni gladan, jer u ovome kafiću može uživati u psećem čipsu ili sladoledu.

Sljeme - volite li planinariti, Sljeme nudi pregršt staza različitog intenziteta, a od tunela do vrha vam je potrebno otprilike 1,5 do 2 sata. Na vrhu obavezno odmorite, popijte kavu i uživajte u domaćoj kuhinji na terasi jednog od planinarskih domova. Planinarski dom Runolist ima veliku i lijepu travnatu terasu s pogledom na grad na kojoj je dozvoljeno pustiti ljubimce s povodca. Sa sobom ponesite i vodu za ljubimca te ga obavezno zaštitite od buha i krpelja uz proizvode iz ZOOCITYja.

Lokvarsko jezero - idealna tura za šetnju ili vožnju bicikla. Oko cijelog jezera postoji staza koja uglavnom ide kroz šumu. Ta je šetnja prekrasna, ali uzmite u obzir da je dugačka oko 17 km. U toplijim mjesecima možete se i okupati.

Jarun  – jedno od omiljenih okupljališta Zagrepčana nudi pregršt mogućnosti za aktivnosti u prirodi, od šetnje, vožnje bicikla i rolanja s vašim ljubimcem pa sve do piknika ili roštilja na livadi dok vaš krzneni prijatelj uživa u njuškanju i hvatanju loptice ili frizbija.

Staza 7 slapova u Istri – ako volite duge šetnje u prirodi, ovo je idealan izbor za vas i vašeg ljubimca. Radi se o kružnoj stazi dugačkoj oko 15 km koja počinje i završava u podnožju Buzeta. Putem ćete uživati u 7 slapova (Zagon, Bačva, Vela peć, Mala peć, Kotli, Zelenščak, Grjok⁣), malim jezercima i brzacima te pogledu s vrha kanjona na Buzet i dolinu Mirne. Detaljne upute možete pronaći ovdje.

Kako se pripremiti za izlet s ljubimcem u prirodi

Prilikom planiranja izleta, imajte na umu da pas, baš kao i mi, ima određene potrebe. Također je važno misliti o zdravlju i sigurnosti ljubimca. Uzmite u obzir sljedeće:

  • obavezno ponesite dovoljnu količinu pitke vode kako bi se vaš ljubimac mogao napiti nakon dugog puta, šetnje i skakanja u prirodi
  • ako je u pitanju duži izlet, ponesite i hranu za ljubimca
  • odlična ideja su i igračke za zajedničku zabavu poput loptice, frizbija ili konopa. 
  • uz sebe u prirodi uvijek imajte poslastice kojima ćete nagraditi ljubimca kada je dobar, kada sluša zapovijedi ili kao 'mito' kad procijenite da bi se mogao dati u bijeg
  • kada dođete na lokaciju, provjerite je li na području dozvoljeno puštanje pasa s povodca. Ako nije, ponesite dugački povodac s kojim će vaš ljubimac imati veću slobodu
  • pripazite da ne pretjera s fizičkom aktivnošću, osobito ljeti, da ne dođe do toplotnog udara 
  • ako psu dajete jesti, pustite ga da se nakon jela odmori barem pola sata prije nego krene s daljnjom aktivnošću
  • pazite da ne ometa druge izletnike
  • obavezno zaštitite ljubimca od vanjskih parazita
  • Pripazite na opasnosti koje vrebaju u prirodi (krpelji, muhe, papatači, buhe)

Kako zaštititi ljubimca od nametnika

Toplo vrijeme i visoka trava idealni su uvjeti za razvoj štetnih parazita koji vrebaju naše kućne ljubimce. Osim što im smetaju, paraziti našim kućnim ljubimcima mogu prenijeti i po život opasne bolesti. Najčešći su krpelji koji životinjama mogu prenijeti piroplazmozu,  zatim buhe, uši i pauši, ali i papatači koji kod psa uzrokuju bolest lišmaniozu. Na svu sreću, danas postoji niz proizvoda za zaštitu od nametnika pa tako razlikujemo ampule protiv nametnika i ogrlice protiv nametnika

Kod planiranja putovanja treba uzeti u obzir i koliko je dugo potrebno da sredstvo protiv nametnika počne djelovati. Ampule se nakapaju na vrat ljubimca i vrlo su jednostavne za korištenje, a djeluju nakon 24 sata, no treba uzeti u obzir da njihov učinak traje otprilike mjesec dana te da se ljubimca ne smije kupati 2 dana prije i 14 dana nakon aplikacije. S druge strane, ogrlice protiv nametnika djeluju duže od 4 mjeseca (buhe) do 6 mjeseci (krpelji i papatači), a njihova je mana to što djeluju 7 dana od stavljanja ogrlice. Stoga, prilikom odabira sredstva za zaštitu od nametnika prije izleta u prirodu u obzir uzmite starost i tjelesnu težinu ljubimca, ali i za koliko dana putujete, odnosno kada će životinja biti izložena infestaciji. Ako na izlet idete već sutra, u tom slučaju je ampula bolji izbor.

Također, postoje sprejevi za zaštitu od nametnika, kako oni s antiparazitskim učinkom koji se prskaju direktno na kožu pasa i mačaka, tako i oni primarno namijenjeni za tretiranje invadiranih površina u kućanstvu, potpuno bezopasnih za ljubimce.

Isto tako, pse valja zaštititi od unutarnjih parazita. Oblići i trakavice su unutarnji paraziti koji se nalaze u probavnom traktu pasa i mačaka. Remete optimalnu probavu i oštećuju stijenku crijeva. Mogu se pronaći u izmetu ljubimca, a izgledaju poput bijelih glista ili zrna riže. Vašem ljubimcu mogu naštetiti tako što će izazvati proljev, povraćanje, mršavljenje ili bezvoljnost. Kako bi zaštitili svog ljubimca, ali i sebe, obavezno mu redovito dajte tablete protiv unutarnjih parazita

Kako pregledati psa od krpelja

Kada s ljubimcem stignete kući, temeljito ga pregledajte kako se negdje ne bi zavukao krpelj. Krpelji prenose mnoge bolesti, a jedna od njih je piroplazmoza, bolest koja može biti smrtna za vašeg ljubimca. Najčešće krpelji prijenosnici ove bolesti obitavaju unutar  kontinenta, posebno na području Zagreba, no sve češće se pojavljuju i na moru te se na geografski položaj ne biste trebali oslanjati. Kako bi vaš ljubimac bio siguran od ugriza krpelja i rizika od piroplazmoze, potrebna mu je zaštita od nametnika tijekom cijele godine.

Ljubimca polegnite na bijelu plahtu ili sličnu podlogu na kojoj će se lako uočiti krpelji. Detaljno pregledajte mjesta s manje dlake kao što su trbuh i pazusi. Krzno detaljno počešljajte češljem s gustim zubcima koji će lako izvući krpelja iz dlake. Ako se pronađe krpelj koji se već primio za ljubimca, potrebno ga je ukloniti pincetom. Stavite rukavice, a potom pincetom uhvatite krpelja što bliže koži i rotirajte pincetu dok se krpelj ne otpusti. Postoji mogućnost da u ljubimcu ostane glava krpelja, no to ne treba biti razlog za paniku. Tijelo ljubimca će samo izbaciti ostatak krpelja van. Potrebno je dezinficirati mjesto gdje je ostala glava i pratiti kako se razvija situacija. Ako slučajno dođe do upale (otok, crvenilo, gnojenje), potražite pomoć veterinara.

Gdje god se zaputite za vikend, zaštitite svog psa u svakom trenutku. Psi su po prirodi vrlo znatiželjni, a često ih miris drugih pasa namami dalje od vlasnika pa pripazite da se ne dogodi da vaš ljubimac odluta. Ukoliko je vaš ljubimac nepredvidljiv i ima naviku zaletavati se na ljude ili druge pse, obavezno ga držite na povodcu. Sve ogrlice, ampule i sprejeve za zaštitu vašeg ljubimca pronaći ćete u ZOOCITYju!

Posjeti missZDRAVA.hr