Tri aktivnosti za tvog ljubimca u prirodi uz koje će biti lud od sreće

shutterstock Antiparazitske ogrlice protiv vanjskih insekata pružaju zaštitu kroz duže vremensko razdoblje, bez obzira na kojem području živimo i gdje putujemo
Puno je obaveza koje prosječna osoba treba obaviti u danu - posao, obitelj, održavanje kuće i odnosa s prijateljima tako da se mnogi vlasnici krznenih četveronožaca na kraju dana zapitaju jesu li proveli dovoljno vremena s njom ili s njim. Raspored je teško mijenjati kao i količinu obaveza, ali ono što možeš je sa svojim čupavcem provesti kvalitetno vrijeme.
Vidi originalni članak

Kako ćete provesti to vrijeme ovisi i o tvojim i njegovim sklonostima, a mi donosimo nekoliko prijedloga i savjete kako da to dragocjeno vrijeme ne naruše eventualne ozlijede ili nametnici. Prije svega važno je da uspostaviš bliskost sa svojim ljubimcem, a onda slijede aktivnosti i zaštita od nametnika (ne nužno tim redom). Pobrini se da te tvoj četveronožni prijatelj razumije jer tako ćeš mu moći dati na znanje da ćeš se vratiti od tamo kamo si otišla dok te on čeka u vašoj kući pa ćete se oboje bolje osjećati i kad niste zajedno. U procesu povezivanja, a i kasnije važno je da mu budeš potpuno posvećena tijekom vašeg zajedničkog vremena. Kada odvojiš vrijeme za igru s njim nemoj razgovarati na telefon ili gledati TV, on ti to možda ne može reći, ali će biti sretan što si mu posvećena.

Ono što slatki čupavci posebno vole je rutina. Životinje vole red i uzbuđuju se kada znaju da će se nešto zabavno dogoditi. Na primjer, mačka može uživati ​​u redovitoj dozi svježeg zraka. Tako možeš ujutro odmah nakon što ustaneš iz kreveta otvoriti prozor ili vrata od balkona. Ako imaš psa važno je da zna idete li u šetnju prije ili nakon što ti popiješ kavu ili čaj. Ovakva rutina stvara posebnu interakciju između vas dvoje. Još jedna vrlo bitna stvar koju možeš učiniti kako bi se bolje povezala sa svojim ljubimcem je naučiti njegov govor tijela. Oni ne mogu drugačije komunicirati s nama nego gurkanjem njuškice, stavljanjem šape na tvoju ruku, posebnim pogledima, mahanjem repa. I ti njima možeš uzvratiti naklonost na njihovom jeziku tako da svaki put kad prođeš pored ljubimca, odvojiš sekundu i lagano počeškaš mačku po bradi ili protrljaš trbuh svog psa. Mali dodir znak je ljubimcima da ti je drago što ih imaš u blizini.

Tri aktivnosti za tebe i tvog psa i što poduzeti da vaše avanture budu sigurne za njega

Za vlasnike pasa topliji dani u kojima ćemo uživati narednih mjeseci idealna su prilika za zajedničko provođenje vremena u prirodi. Donosimo nekoliko sportskih aktivnosti koje možeš raditi sa svojim psom, a Maja Črnjević dr. med. vet. objasnila je kako da te aktivnosti budu sigurne za tvog dlakavog prijatelja.

Trčanje može biti odličan način rekreacije za tebe i tvog psa. Kako se pas prilikom trčanja ne bi ozlijedio bitno je pripaziti na nekoliko detalja. "Ako nije dozvoljeno pustiti psa da slobodno trči, potrebno mu je staviti oprsnicu jer se uslijed trzaja povodca na ogrlici može ozlijediti. Povodac bi trebao biti elastičan kako bi ti ruke bile slobodne za trčanje. Također na takvom povodcu psa možeš motivirati da te povuče pa će vam zajedničko trčanje biti još zanimljivije i uzbudljivije. Ako ti se takav tip trčanja svidi, možeš se okušati i u sportu koji se zove canicross, gdje pas vuče svog vlasnika dok trče zajedno. Napravi poneku pauzu tijekom trčanja, daj psu malo vode i vremena kako bi se ohladio i bio spreman za daljnje napore. Pokušaj trčati po travi ili zemlji, a ne po betonu, kako si pas ne bi ozlijedio šape. Mekša podloga mu je svakako ugodnija za trčanje i manje šteti zglobovima", savjetuje Maja.

 

Bicikliranje je također jedna od aktivnosti koju možeš provoditi sa svojim psom s tim da je ovdje potrebno više opreza nego prilikom trčanja. "Psa je potrebno naučiti da ne istrčava ispred bicikla, ako trči slobodan ili na povodcu pored tebe. Oprsnica i elastični povodac su kod bicikliranja obavezna oprema, kako se pas ne bi ozlijedio. Obavezno napravi poneku pauzu da se pas odmori i popije vode. Ako je pas izrazito motiviran i vuče te dok voziš bicikl, možete se okušati u sportu koji se zove bikejoring u kojem pas vuče svog čovjeka dok biciklira po zadanim šumskim i poljskim stazama", savjetuje veterinarka Maja i napominje da se sa svojim psom ne upuštaš u bicikliranje i trčanje prije nego što navrši godinu i pol jer njegov kostur i mišićni sustav nisu dovoljno razvijeni kako bi podnijeli takav napor.

Važno je da se tvom ljubimcu vaša zajednička sportska aktivnost sviđa jer se tako umanjuje mogućnost za ozljede, a privrženost raste. Plivanje je još jedna aktivnost u kojoj možete zajedno uživati, naravno samo ako oboje volite vodu.

Ako želiš saznati više o svijetu kućnih ljubimaca te pronaći korisne savjete o zdravlju, prehrani, brizi i njezi, potraži savjete veterinarke Maje Črnjević na YouTube kanalu ZOOCITY-a.

Najčešći nametnici koji ugrožavaju zdravlje tvog ljubimca

Ako ste ti i tvoj pas najbrži trkači u kvartu ili samo redoviti šetači sve vaše aktivnosti gube čar, ako svog ljubimca adekvatno ne zaštitiš od nametnika koji vrebaju cijelu godinu, a pogotovo za toplijih dana. Maja je objasnila da su buhe aktivne tijekom cijele godine, budući da su im i naši domovi potencijalno stanište. Krpelji su također prisutni cijele godine zbog klimatskih promjena koje im pogoduju. Osim krpelja i buha tu su još i leteći insekti (komarci i papatači) koji su potencijalni prijenosnici bolesti. Koji preparat za zaštitu ljubimca od nametnika odabrati ovisi o njegovoj dobi, težini i svakodnevnim navikama. Kemijska sredstva djeluju tako da ubijaju ili odbijaju nametnike i dolaze u obliku ampula, sprejeva i ogrlica.

Uz kemijska sredstva mogu se koristiti i ona na biljnoj bazi u obliku ampula, ogrlica, sprejeva, pjena. Biljna sredstva za zaštitu od nametnika  djeluju isključivo tako da odbijaju vanjske parazite. Ako buha ili krpelj ipak dospiju na ljubimca, u takvom biljnom preparatu nema ništa što bi ih ubilo pa zato sami po sebi najčešće nisu dovoljna zaštita. Da je prevencija najbolji lijek slaže se i veterinarka Maja i preporučuje antiparazitske ogrlice protiv vanjskih insekata koje pružaju zaštitu duže vrijeme, bez obzira na kojem području živimo i gdje putujemo. Scalibor ogrlica je jedina ogrlica na našem tržištu koja pruža zaštitu od papatača tijekom 12 mjeseci.

Nadamo se da nakon ovih savjeta nema zapreka da ti i tvoj ljubimac počnete uživati u aktivnom proljeću i ljetu.

ZOOCITY ti nudi kvalitetne proizvode po povoljnim cijenama za zdravog i sretnog ljubimca. Naši djelatnici dočekat će tebe i tvog ljubimca s veseljem i mnoštvom stručnih savjeta.

Posjeti missZDRAVA.hr