Putovanje na zeleni način

Sezona skijanja je u punom jeku, a mnogi već razmišljaju i o romantičnim putovanjima u veljači. Umjesto kupnje turističkog vodiča, ove godine istraži cilj svog putovanja na internetu i tako uštedi papir, vrijeme i novac. Također, savjetujemo ti da razmotriš ponudu eco-friendly hotela čiji objekti štede vodu i energiju
Vidi originalni članak

Putuj u skupini

Ako na putovanje ideš s prijateljima ili više članova obitelji, ekonomičnije rješenje je ići s jednim vozilom, a odreći se viška prtljage. Također, možda ove godine možeš razmisliti i o tome da na put kreneš autobusom, jer ćeš tako uštedjeti novac i potrošiti manje goriva.

Turistički vodiči

Istraži cilj svog putovanja na internetu i ispiši samo one stranice koje su ti stvarno neophodne. Tako ćeš uštedjeti vrijeme, novac i papir. Godišnje se tiska gotovo milijun vodiča, ali samo se 18 posto reciklira pa godišnje više od 800 000 vodiča odlazi u otpad, upozoravaju autori '' Zelenog priručnika'', Elizabeth Rogers i Thomas M. Kostigen.

Hoteli koji štede energiju

Boravak u eco-friendly hotelima i ekološki turizam postaju sve popularniji u svijetu. Sve više osoba traži odmor na destinacijama koje nisu prepune turistima. Boravak u takvom hotelu je obično nešto skuplji od klasičnih hotela, jer imaju objekte, uređaje i programe koji štede energiju i vodu.

Elektroničke zemljopisne karte

Koristi se elektroničkim zemljopisnim kartama umjesto papirnatim ili satelitskom navigacijom u svojem automobilu. Papir od kojeg se izrađuju zemljopisne karte posebno je teško reciklirati zbog velike količine tinte. Također, imaš li stare zemljopisne karte koje ti više nisu potrebne iskoristi ih kao papir za zamatanje, umjesto da ih baciš u smeće.

Uz malo brige na našu planetu i tvoje putovanje može biti još ljepše za pamćenje!

Zašto avanturistica Dvina Meler tijekom svojih putovanja voli spavati u autentičnim kolibama od blata i slame, pročitaj na Pametnoj Kuni.

Posjeti missZDRAVA.hr