Prednosti i pokoji nedostatak električnih automobila i kada će pojeftiniti

shutterstock Cijena utrošene električne energije na 100 km iznosi oko 15 kn, odnosno 150 kn na 1000 km. Već se u ovom segmentu može uštedjeti i do 600 kn mjesečno na gorivu jer troše puno manje u gradskoj vožnji
Troškovi održavanja električnih automobila smanjuju se za čak 40 % jer neće biti potrebe za mijenjanjem ulja, podešavanjem motora, a bez štetnih emisija nisu potrebni niti ekološki testovi.
Vidi originalni članak

Električni automobili bili su popularni prije više od 150 godina. Teško je točno utvrditi tko je prvi konstruirao električni automobil, no govorimo li o prototipu prvog elektromotora, spominje se mađarski znanstvenik Ányos Jedlik 1828. godine. Početkom 20. stoljeća električni automobili postaju jako popularni i omiljeni među bogatim damama. Samo u SAD-u, električni automobili činili su oko 40 % ukupnog broja vozila na ulicama, 38 % su činili automobili na parni pogon, dok je tadašnjih “benzinaca” bilo svega 22 %.

Kod nas se intenzivnije počinje razmišljati o električnim automobilima tek u 21. stoljeću, pa se 2014. godine, kako bi se smanjilo onečišćenje zraka, pokreće projekt Vozimo ekonomično. Građanima se omogućuje dobivanje bespovratnih sredstava za kupnju energetski učinkovitih vozila.

Stvaraju manje buke

Troškovi održavanja električnih vozila mogu biti manji čak 40 % jer neće biti potrebe za mijenjanjem ulja, podešavanjem motora, a bez štetnih emisija nisu potrebni niti ekološki testovi. Električna vozila imaju mnogo manje pokretnih dijelova, što smanjuje troškove održavanja. Smanjuje se čak i trošenje kočionih pločica, jer električni automobili za usporavanje upotrebljavaju motor koji napaja bateriju. Ova vozila mogu i smanjiti buku, jer su tiša od standardnih automobila, posebno tijekom sporije vožnje. No, to je ponekad i problem, osobito za pješake i osobe koje slabo čuju, pa će vjerojatno zakonodavna tijela tražiti da se zvuk električnih automobila ipak malo pojača.

Iako su skuplji od klasičnih, brojni poticaji čine ih financijski isplativima, osim toga nećeš više osjećati krivnju zbog emitiranja štetnih plinova. U sljedećim se godinama očekuje njihovo pojeftinjenje. Prvi među njima, čiji će se troškovi proizvodnje izjednačiti ili smanjiti s onima klasičnih automobila su kombiji, dok se potpuno izjednačenje očekuje 2025. godine, jer će se smanjiti cijena baterija i povećati upotreba proizvodnih linija. Istraživanja pokazuju da će jedna električna limuzina,čija je današnja cijena oko 40.000 EUR, 2026. godine biti dostupna za dvostruko manje novaca. Očekuje se da će do 2030. godine električni automobili zauzimati čak 50 % tržišnog udjela ukupne prodaje novih automobila, a već 2035. čak 85 %.

Oko sedamdeset posto Amerikanaca izjavilo je da će njihov sljedeći automobil biti električni

Kada je riječ o zdravlju, njihova je glavna prednost povezana s kvalitetom zraka. Zrak će i dalje biti izložen onečišćenju uslijed upotrebe električne energije u električnim automobilima, no izvor tog onečišćenja uglavnom su elektrane koje mogu imati bolje uređaje za kontrolu onečišćenja od onih koji se mogu ugraditi u standardne automobile i te su elektrane obično udaljene od gusto nastanjenih područja. Osim toga vožnja električnim automobilom povoljnija je od vožnje s automobilom koji ima motor s unutarnjim izgaranjem.

Globalna prodaja električnih automobila povećala se za 40 % između 2019. i 2020. godine i to najviše zbog sve većeg izbora različitih tipova vozila. Osim već dostupnih 19 modela od Tesle, Nissana, Kie, Porschea i ostalih, na tržištu se očekuje još 18 novih modela do kraja 2021., a u sljedećih nekoliko godina do tridesetak novih modela.   

Električni automobili nisu samo prolazni trend, svake godine cijena im se smanjuje pa ih si sve veći broj ljudi može priuštiti. Npr, nedavno provedeno istraživanje (Consumer reports) pokazuje da čak 71 % američkih vozača planira kupiti ovaj automobil kad sljedeći put budu kupovali vozilo. I da ne zaboravimo, električni auti imaju i prednji spremnik za prtljagu što je vrlo praktično. Iako su baterije za napajanje dosta teške to je u električnim automobilima i prednost jer su zbog njih automobili stabilniji.

Vjerujemo da će nekima od vas sljedeći odabir automobile biti baš jedan od mnogobrojnih električnih modela, želimo vam sigurnu vožnju.

HEP je do sada pod brendom ELEN na području Grada Zagreba i svih 20 županija pustio u rad više od 300 punionica za električne automobile. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr