Pokušala sam živjeti bez jednokratne plastike i ovo su razlozi zašto je jako teško

Foto: INA
Srpanj bez plastike je globalni pokret koji potiče ljude da pokušaju živjeti bez plastike barem jedan dio mjeseca, stoga sam se pokretu pridružila i ja.
Vidi originalni članak

Odlučila sam na tjedan dana poduprijeti ovaj pokret te se odreći najvećeg neprijatelja prirode, jednokratne plastike. Najviše sam se usredotočila na to da izbacim plastične vrećice, čaše, bočice, štapiće za uši, slamke i jednokratnu plastičnu ambalažu. Dosad sam živjela u uvjerenju da ne koristim puno plastike, ali pokušaj da živim tjedan dana bez jednokratne plastike uvjerio me je da sam u krivu. 

Kako sam znala da se izazovu pridružujem, pripremila sam se. Kupila sam ekološke štapiće za uši, slamke ni ne koristim pa mi to nije teško palo, pripremila sam platnenu torbu koju sam nosila svugdje, a vodu sam pila iz staklenih čaša umjesto jednokratnih plastičnih. 

Najteže je kupovati voće 

Prvi dan sam se već uvjerila da korištenje jednokratne plastike ne ovisi samo o meni. Gotovo cijeli dan sam izbjegla bilo kakvu plastiku, nisam htjela naručiti ni kavu iz aparata jer nisam htjela "prekršiti" svoj izazov. No, kako srpanj obilježava puno ukusnog voća i povrća, htjela sam kupiti lubenicu i trešnje. Naime, kupila sam polovicu lubenice i nije bilo komada koji na sebi nije imao prozirnu foliju što je, također, jednokratna plastika.

Slična situacija mi se dogodila i s trešnjama koje se prodaju u plastičnoj kutiji. Nažalost, u mojoj lokalnoj trgovini prodaju ih samo na takav način, a ondje gdje ih prodaju tako da sam odabereš težinu, neophodno je uzeti plastičnu vrećicu. 

Već sam tu uvidjela zašto koristimo toliko plastike, jednostavno nemamo alternativu s drugim vrstama vrećica koje su ekološki prihvatljive. 

Pazi ako naručuješ hranu

Na poslu obično ručam nekakvo pecivo iz trgovine ili u dogovoru s kolegicama naručimo nekakav ručak. Trgovinu sam odlučila preskočiti jer uključuje jednokratnu plastiku, pecivo moram staviti u vrećicu, isto tako i voće i povrće. 

Kolegica i ja smo naručile sendvič i pommes frites, odlučile smo se za ovo jer nam hrana dolazi u kartonskoj kutiji. No, nažalost zaboravila sam na umak, hrana je došla u kartonskoj kutiji, ali umak je bio u posebnoj plastičnoj posudici, što je također jednokratna plastika. Ostale dane smo naručile hranu za koju smo bile sigurne da ne sadrži jednokratnu plastiku, poput pizze.

Jednokratna plastika je u svakom kutku tvog doma 

Ako odlučiš prestati koristiti jednokratnu plastiku, primijetit ćeš da se nalazi na brojnim mjestima u tvom domu. Kao što sam već navela ambalaža je veliki problem. Primjerice, toaletni papir nije problem, ali se nalazi u plastičnoj vrećici, isto vrijedi i za blazinice, šampone, gelove za tuširanje i slične proizvode. Gotovo svaki proizvod koji kupiš bit će na neki način upakiran u jednokratnu plastiku

Međutim, otkrila sam da ekološki prihvatljive alternative nisu uopće skupe. Primjerice, ekološki štapići za uši su dvije do tri kune skuplje, što i nije neka cifra s obzirom na to da štapiće za uši ne kupuješ svaki dan. 

Djeca objašnjavaju turistima da ne koriste plastične boce 'Zlarin bez plastike', otkrivamo kako teče ljeto na otoku gdje je plastika zabranjena

Teško je biti spontan 

Izbjegavanje nekih plastičnih predmeta može biti lako, dok sam s drugima imala puno problema. Primjerice, ako odlučiš kupiti vodu u trgovini, vjerojatno ćeš se morati odlučiti za onu u plastičnoj ambalaži. Isto tako, ako zaboraviš platnenu torbu, namirnice ćeš vjerojatno morati ponijeti u plastičnoj vrećici. No, primijetila sam da dosta trgovina s odjećom ima papirnate ili biorazgradive vrećice, što je za svaku pohvalu.

Počet ćeš primjećivati nepotrebnu količinu plastike

Cilj pokreta "Srpanj bez plastike" upravo je osvještavanje o količini plastike koju koristimo, a onda mijenjanje svijesti i u konačnici mijenjanje ponašanja. Kroz tjedan dana sam otkrila koliko i ja zagađujem okoliš te da pod hitno moram mijenjati svoje navike. Krenula sam od malih sitnica pa ću s njima i nastaviti, koristit ću platnene vrećice, staklene čaše, ekološke štapiće za uši. Uz to sam svoje prijatelje potaknula da i oni naprave neke promjene, no potrebno je mijenjati sustav i ponuditi alternativu za svu jednokratnu plastiku na svim mjestima na kojima se koristi

Način života "Živjela sam bez plastike mjesec dana: Uočila sam 4 promjene!"

Posjeti missZDRAVA.hr