Pastrnjak s rižom i graškom iz woka
Šumski kuhar ovoga nas je puta odveo na Grobničko polje, livadu koju naziva tržnicom ljekovitog samoniklog bilja. Nabrao je pastrnjak, i to vrhove stabljika, iako se inače jede i njegov korijen, no on se skuplja u jesen i zimu.
"Jako je bitno reći da se pastrnjak ne smije brati znojnih ruku, jer u dodiru sa znojem stvara opekline na koži", upozorava Anton Rudan te napominje da je nakon branja pastrnjaka dobro oprati ruke, kako bi se izbjegle alergijske reakcije.
U svim dijelovima biljke ima puno eteričnog ulja pa je pastrnjak jaka začinska biljka. Sadrži i vitamin C, karotin, kalij i vlakna.
Saznaj kako ti vlakna mogu pomoći da smršaviš!
"Danas radim jelo siromaha dostojno bogataša", rekao je Anton te objasnio da je to jednostavno jelo bogato svim nutritivnim vrijednostima koje su potrebne za život.
Sastojci:
- 300 g riže
- 400 g suhog graška
- 300 g pastrnjaka
- kurkuma
- rimski kumin
- ulje
- sol
Priprema:
U tavi ili woku treba prepržiti začine. Na ulje dodaj rimski kumin, kojeg treba pržiti do zlatno smeđe boje, pa prah kurkume koji se prži vrlo kratko, a onda dodaj opranu rižu. Prethodno namočeni žuti grašak ili dal isperi u vodi te ga dodaj u rižu. Ako nemaš žutog, možeš koristiti i zeleni grašak. Dodaj soli i vode i pusti da sve zajedno zakuha.
Lišće pastrnjaka operi, dobro ocijedi i nareži na sitno. Zatim ga dodaj u rižu i promiješaj. Dolij još malo vode da jelo bude jušasto. Gotovo je kad su riža i grašak malo raskuhani.
Više info: www.lovacnabilje.com