Ove svjetske zvijezde slijede jedan važan trend o kojem bi trebala razmisliti

shutterstock Pitt, Fonda i DiCaprio veliki su borci za zeleniji planet
Jane Fonda, Leonardo DiCaprio, Stella McCartney samo su neke od svjetskih zvijezda koje žive zeleno, vode računa o održivosti i zalažu se na razne načine kako bi se što više sačuvao naš Planet. Njihova je želja svijet učiniti što održivijim, a život ljudi što kvalitetnijim.
Vidi originalni članak

Dobitnica ugledne nagrade Oskar i dugogodišnja aktivistica Jane Fonda aktivirala se u inicijativama protiv klimatskih promjena. Želja joj je osvijestiti mlade ljude o važnosti njihovog angažmana. Ugledna modna kreatorica Stella McCartney za svoje kreacije koristi reciklirane i održive materijale, čime želi poslati poruku i svojim kupcima da žive zelenije i čuvaju prirodu.
Svima poznata pjevačica prekrasnoga glasa, Adele, svoj je dom u Engleskoj opskrbila solarnim napajanjem. Sjajan glumac koji je utjelovio Jokera u istoimenom filmu, Joaquin Phoenix, deklarirani je vegan, prije nekoliko godina odijevao je cijele godine isti smoking dizajnerice Stelle Mc’Cartney na svim dodjelama nagrada, kako bi ukazao na problematiku otpada u modnoj industriji. Isti smoking odjenuo je i ove godine na dodjeli Oskara, a dok je primao nagradu za najboljega glumca pozvao je i ostale da žive održivo i ne unajmljuju privatne avione.


Nezaboravne scene iz filma Titanic zauvijek su obilježile njegovu karijeru. Jedan od omiljenih glumaca, Leonardo DiCaprio, osnovao je 1998. Zakladu kako bi pomogao dovesti u ravnotežu ugrožene ekosustave, uz dugoročno zdravlje i dobrobit svih stanovnika Zemlje. Predstavnik je Organizacija Ujedinjenih Naroda za područje klimatskih promjena i već je donirao milijune dolara raznim aktivističkim skupinama koje se bave zaštitom okoliša.


Pierce Brosnan često je izazivao puno ženskih uzdaha, no osim dobrog izgleda njega i suprugu krase divne osobine. Oni su već desetljećima aktivisti za zaštitu okoliša. Brosnan surađivao je s Greenpeaceom 90’ih godina, a Sustainable Style Foundation dodijelila mu je priznanje za najbolje odjevenoga predstavnika za zaštitu okoliša. Jane Fondu su više puta uhićivali zbog njezinih protesta kako bi povećala osviještenost I važnost borbe protiv klimatskih promjena u Washingtonu D.C. Posebno potiče mlade jer na njima svijet ostaje.

Slatka glumica, poznata svima iz filma “50 first dates”, Drew Barrymore, strastveno se bori za prava životinja i uvijek zastupa ljepotu i proizvode u kojima se ne iskorištavaju životinje. Osnovala je Flower Home i Flower Beauty - svi njihovi proizvodi su proizvedeni u SAD-u kako bi se smanjilo zagađenje prouzročeno prijevozom i dostavom.


Brazilka nevjerojatne ljepote, manekenka Gisele Bundchen uvijek ističe da je okoliš njezina strast. Majka Zemlja osnovni je sustav života i kaže: “Ako postanete svjesni i odgovorni sada, još uvijek je moguće sačuvati Planet”. Zalaže se za čistu vodu u svojoj domovini, a do 2004. Strastveno podržava brojne inicijative vezane uz zaštitu okoliša u Velikoj Britaniji. 

Brad Pitt je odigrao vrlo važnu ulogu u slučaju uragana Katrina, odlučio je sagraditi 150 zelenih kuća za obitelji koje su stradale. Osnovao je zakladu Make it Right kako bi bio siguran da će izgrađeni domovi doista biti ekološki.

Cate Blanchett dolazi iz zemlje klokana, vrsna je glumica, a na poticaj bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gorea postala je ambasadorica Australske zaklade za očuvanje kako bi pomogla u kampanji za pravdu glede zaštite okoliša I potaknula ljude da dijele svoju zabrinutost zbog klimatskih promjena.  

Robert Redford već je dugo vrlo aktivan u aktivnostima vezanima uz zaštitu okoliša, a napisao je I nekoliko aktivističkih blogova za Huffington Post. is a longtime trustee with the Natural Resources Defense Council, a nonprofit founded in 1970 that boasts a staff of roughly 700 lawyers, scientists and policy advocates with a common cause—preserving our planet's natural resources, finding clean energy solutions and stopping those who are so inclined from plundering those resources.


Sting je već od samih početaka sudjelovao u akcijama zaštite kišnih šuma. Osnova je Zakladu Rainforest zajedno sa suprugom Trudie Styler. Do danas su uspjeli nekoliko puta u spašavanju tropskih kišnih šuma, I pomogao je u očuvanju više od 115.000 kvadratnih kilometara šuma.

Natalie Portman jedna od omiljenih holivudskih glumica, osim svojih uloga u filmovima, postala je poznata zbog svje empatije prema životinjama i osviještenosti kad je u pitanju zaštita okoliša. Jedna je od najpoznatijih zvijezda koje brinu o okolišu i vegan, koja brine o dobrobiti životinja. Priredila je adaptaciju dokumentarca  Eating Animals, with the same title. Glumica se isto tako bori za ravnopravnost žena, a paralelno se bori protiv industrijskog uzgoja životinja.  Prije četiri godine dobila je nagradu od Environental Media Association (EMA) za posvećenost I promociju brige o okolišu.


Bez obzira bili oni glumci, pjevači ili modni kreatori, njihova su uloga i angažman iznimno važni jer svojim odlukama zapravo utječu na svijest mnogih. No nemojte zaboraviti da svakoga dana, svatko od nas, može učiniti onaj jedan mali korak koji će ostati zabilježen u sjećanju našeg Planeta.
 

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

 

Posjeti missZDRAVA.hr