Oraščići za prirodno pranje rublja

Pranjem rublja s organskim oraščićima sačuvat ćeš osjetljive tkanine poput vune i svile, a tvoja odjeća će dugo zadržati orginalnu boju. Yellow&Blue oraščići za pranje rublja idealan su izbor za osobe sklone alergijama i problemima s kožom, i sjajna su prirodna zamjena za kemijske deterdžente jer osim što štite odjeću štite i tvoj okoliš
Vidi originalni članak

Prirodna zamjena za deterdžente

Oraščići za pranje rublja plodovi su stabla Sapindus Mukorossi koje raste na brežuljcima Himalaje u Indiji i Nepalu. Prirodna su i vrlo efikasna zamjena za kemijske deterdžente. Koriste se za pranje rublja i odjeće, čuvaju njihovu boju, a idealni su za osjetljive tkanine kao što su lan, vuna i svila. Isto tako, idealan su izbor za osobe sklone alergijama i problemima s kožom. Ljuske oraščića sadrže saponin, prirodni deterdžent koji djeluje kao prirodni sapun. Naime, saponin se rastapa u vrućoj vodi i stvara sapunicu.

Na portalu Pametna kuna pročitaj savjete kako uštedjeti pri pranju rublja.

Oraščići su na listi ljekovitog bilja i minerala

Žene u Indiji i Nepalu koriste ih već dugi niz godina i za osobnu njegu, a njihovim se otkupom potiču mogućnosti za bolji i kvalitetniji život tamošnjih stanovnika koji marljivo sakupljaju oraščiće. Također, Indijke ih već stoljećima koriste za pranje kose, a drevna liječnička znanost Ayurveda koristi ih za mnoge zdravstvene tegobe. Ayureda ih je tako uključila na listu ljekovitog bilja i minerala. Mogu poslužiti i kao tonik za kosu, djeluju antibakterijski; uklanjaju višak masnoće s korijena kose i stvaraju prirodni omotač te kosi daju sjaj.

Prah od oraščića često se koristi u ayurvedi za tretiranje problema vlasišta kao što su gubitak kose, prhut te za uklanjanje parazita kao što su uši. Tradicionalno se koriste i za tretiranje manjih problema na koži kao što su ekcemi i psorijaza.

Yellow and blue– organski oraščići za pranje rublja

Oraščići su biorazgradivi i bez mirisa, a tvojem rublju daju prirodnu mekoću i to bez upotrebe omekšivača. Yellow and blue oraščići su vrlo ekonomični i puno isplativiji od običnih deterdženata. Naime, za jedno pranje potrebno je svega nekoliko oraščića, a 1 kg oraščića bit će ti dovoljno za 180 do 250 pranja. Yellow&Blue oraščiće za pranje u pakiranjima od 250, 500 i 100 gr potraži u bio&bio trgovinama i trgovinama zdrave hrane.

Glavne prednosti

  • 100% prirodni deterdžent, učinak blagog no učinkovitog čišćenja, bez mirisa i biorazgradiv ovaj proizvod daje prirodnu mekoću rublju bez primjene omekšivača
  • hipoalergijski su : mogu ga koristiti i osobe sklone alergijskim reakcijama i problemima s kožom
  • čuvaju boju : obojena odjeća kao što je traper ili majice puno dulje zadržava originalnu boju
  • zaštita okoliša : bez kemijskih sastojaka pa ne zagađuju vodu. Ostaci oraščića mogu se dodati kompostu jer nisu štetni za okoliš
  • ekonomični su : polovinu ekonomičnosti čini kvaliteta i omjer cijene u odnosu na konvencionalna sredstva za pranje i čišćenje

Upute za korištenje

Upotreba : Koristi se od 1,5 do 4 ljuske oraščića za 4 pranja na temperaturi od 30°C do 50°C ili 2 pranja na temperaturi od 60°C do 90°C.

Stavi od 2 do 4 ljuske oraščića za pranje u malenu pamučnu vrećicu koju si dobila u pakiranju, zatvori ju i stavi među rublje u stroj za pranje rublja. Sapunski oraščići mogu ostati u stroju za pranje rublja do samog kraja pranja budući da je voda za ispiranje hladna i vrlo mala količina saponina ostaje na rublju.

Dodaj miris

Koristiš li oraščiće za pranje osjetit ćeš neutralan miris, pa
predlažemo da pamučnu vrećicu poprskaš s nekoliko kapi eteričnih ulja (lavanda, naranča, metvica) kako bi namirisala rublje prije no što ga staviš u stroj za pranje.

Bijelo rublje i odjeća

Kako bi izbjegla da postane siva, dodaj jednu do dvije žličice sredstva za izbjeljivanje u stroj za pranje rublja.

Posjeti missZDRAVA.hr