Ove predmete koristimo svaki dan, a čine nam veliku štetu!

shutterstock Ako morate naručiti kavu za van onda bar nemojte uzeti plastični poklopac
Plastika je materijal koji je izrađen da traje vječno, a naši domovi puni su proizvoda od plastike koja završava kao smeće. Onečišćenje plastikom nanosi ogromnu štetu morskom životu i okolišu, a najveći problem je što je oko 30% potrošene plastike za jednokratnu upotrebu
Vidi originalni članak

Iako se čine praktični, takvi se predmeti bacaju nakon samo jedne upotrebe! Ova plastika nije samo najgora za okoliš, već se i najčešće koristi. Dobra vijest je da je Europska unija, a to znači i Hrvatska donijela direktivu o Zabrani plastike za jednokratnu upotrebu koja se primjenjuje od 3. srpnja 2021. godine te da je većina tih jednokratnih proizvoda zabranjena, npr. plastične slamke i štapići za uši te su već zamijenjeni ekološki prihvatljivijim alternativama. Na primjer, zamjena za plastične slamke su staklene i papirnate slamke, od bambusa te nehrđajućeg čelika. Alternative za štapiće za uši su tekućine za ispiranje ušiju, štapići od bambusa ili silikonski štapići za višekratnu upotrebu.

Za veliki korak prema održivosti i očuvanju okoliša, izbacite jednokratnu plastiku iz svog načina života. Ovo su najgori jednokratni plastični predmeti koje koristimo gotovo svakodnevno, a jedan od načina je zamijeniti ih ekološki prihvatljivijim alternativama.

Plastične vrećice

Iako se već dugo priča o njima, mnogi još nisu svjesni štetnosti plastičnih vrećica za okoliš. Procjenjuje se kako se u svijetu godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih vrećica. Za razgradnju jedne vrećice potrebno je više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. Vrećice se prvo razgrađuju na manje dijelove, zatim u plastičnu prašinu, koja kontaminira ekosustave i završava u hrani i vodi. Plastične vrećice se lako mogu otpuhati i odnijeti u područja gdje žive divlje životinje. Mnoge morske životinje su u opasnosti od plastičnih vrećica jer se mogu zaplesti u njih i ugušiti, a životinje ih mogu i pojesti. Nakon što su doneseni zakoni koji reguliraju upotrebu plastičnih vrećica, a mnogi su prešli na ekološki prihvatljivije alternative, i dalje je u upotrebi ogromna količina najtanjih plastičnih vrećica za voće i povrće. 

Platnene vrećice i torbe definitivno bi trebale biti glavni dodatak svake torbe, a kako postoji sve veći izbor raznolikih dizajna, veličina i oblika, svatko od nas može imati po jednu takvu vrećicu na izlazu ili kuće ili stana, u automobilu, u ladici na poslu... Za odlazak na tržnicu ili u shopping svakako može biti i ceker ili košara u koje stane puno više stvari, a lijep su modni dodatak.

Već neko vrijeme postoji i izbor višekratnih vrećica za voće i povrće na koje se lako može nalijepiti naljepnica s cijenom u supermarketu i tako potpuno izbjeći uzimanje plastičnih vrećica na odjelu voća i povrća. A ako kupujete manje komada voća i povrća, naljepnicu možete nalijepiti na plod, jer nema potrebe za uzimanjem jednokratne vrećice.

Plastične boce za vodu

Plastične boce za jednokratnu upotrebu u kojima se prodaje voda, mineralna voda, ledeni čajevi, sokovi i druga pića među najvećim su izvorima smeća na kopnu i u moru. One su jedan od najpopularnijih plastičnih materijala za jednokratnu upotrebu te jedna od najgorih vrsta plastike koja zagađuje okoliš. Čepovi plastičnih boca čest su prizor na plažama. Gotovo tri milijuna plastičnih boca baci se svakog sata u SAD-u dok Velika Britanija potroši oko 10 milijardi boca godišnje.

Umjesto kupovanja napitaka u plastičnim bocama, nabavite staklenu ili bocu od nehrđajućeg čelika ili aluminija za višekratnu uporabu koju možete uvijek nositi sa sobom i puniti je kad god želite, a nakon upotrebe se lako opere.

Šalice i poklopci za kavu za van

Svake godine koristimo oko 1,8 milijardi šalica i 1,5 milijardi poklopaca za kavu, a većina njih završi na odlagalištu. Važno je napomenuti da se većina šalica i poklopaca za kavu za van ne reciklira niti kompostira.

Ako ikako možete, nemojte koristiti automate za kavu. Koristite šalice za višekratnu upotrebu, a ako kupujete kavu za van u kafiću, a ne možete koristiti svoju višekratnu šalicu, nemojte uzimati poklopac!

Ambalaža za hranu za van

Polistiren je plastična komponenta koja se nalazi u raznim vrstama plastike, od pribora za jelo do šalica za kavu i slamki. Poznatiji je kao bijeli materijal koji nazivamo stiropor. Nije biorazgradiv i rijetko se reciklira budući da zahtijeva kompliciran proces recikliranja. Ova lagana plastika često se otpuhuje s odlagališta i kanti za smeće u područja divljih životinja i oceana, što uzrokuje onečišćenje i predstavlja prijetnju divljim životinjama. Zbog mekane strukture brzo se počinje raspadati i raspršuje se u milijune sitnih komadića koje ptice i druge divlje životinje često pogrešno smatraju hranom.

Dobra vijest je da se radi na tome da se u sljedećim godinama donesu zakoni koji će zabraniti upotrebu polistirenske ambalaže za hranu. Međutim plastični spremnici za jednokratnu upotrebu i dalje su posvuda, od supermarketa do lokalnih kafića i restorana koji daju hranu za van.

Sljedeći put kada naručujete hranu za van, odaberite jela poput pizze koja ne dolaze često u plastičnim posudama i izbjegavajte unaprijed zapakirana jela. Neke opcije za ambalažu uključuju posude za hranu od nehrđajućeg čelika i staklenke. Također možete kupovati u trgovinama hrane u rinfuzi i ponijeti vlastite posude za punjenje.

Plastični pribor za jelo

Posuđe za jednokratnu upotrebu uključuje sve vrste plastičnih posuda i posuđa za jednokratnu upotrebu, a to su posude za mikrovalnu pećnicu, plastični tanjuri, noževi, vilice, žlice i žličice za kavu. Plastični pribor može biti jeftin i praktičan kada se organiziraju zabave ili piknici, ali nakon što se bace, završe na odlagalištima. Većina reciklažnih centara i strojeva za recikliranje ne može ih razvrstati zbog njihova oblika.

Alternative se mogu napraviti od materijala poput bambusa, palminog lišća ili šećerne trske, ali oni mogu uzrokovati druge probleme. Najbolja opcija bila bi prijeći na alternative za višekratnu upotrebu, što također pomaže u smanjenju otpada. Sljedeći put kada naručite hranu za van, obavezno recite da ti ne treba jednokratan pribor. Nabavite putni set pribora za jelo koji možete ponijeti sa sobom kamo god idete ili ponesite svoj od kuće! 

Menstrualni proizvodi

Milijuni jednokratnih menstrualnih uložaka i tampona bacaju se svake godine zagađujući rijeke i mora. Postoji alternativa u perivim ulošcima za višekratnu upotrebu, proizvodima od organskog pamuka ili drugih materijala koji su prihvatljiviji za planet. 

Vlažne maramice

Milijuni jednokratnih vlažnih maramica na kraju se bacaju u WC školjku jer izgledaju kao maramice, ali one obično sadrže plastiku i ne otapaju se poput WC papira. Čak i maramice označene kao one koje se smiju baciti u WC školjku mogu izazvati kaos u kanalizaciji i na kraju u rijekama i oceanima. Postoje alternative, a to su krpe za višekratnu upotrebu, koje se mogu oprati ili doista razgradive/kompostabilne maramice. 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt naziva #musthave, koji građane želi motivirati na rjeđe ili višekratno korištenje plastičnih vrećica, odnosno zamjenu plastičnih vrećica ekološki prihvatljivijim alternativama, poput košara ili platnenih ili drugih višekratnih vrećica za kupovinu. Nemojte biti dio šokantne statistike. Sljedeći put kad izlazite iz kuće, ne zaboravite svoju vrećicu! Vrećica u torbi je svake sezone definitivni #musthave, baš kao i briga za okoliš.

Posjeti missZDRAVA.hr