London postavlja besplatne fontane s pitkom vodom!

Guliver/Shutterstock
Prosječna odrasla osoba u Londonu kupi 175 plastičnih boca godišnje zbog čega je gradonačelnik Sadiq Khan odlučio instalirati 80 fontana sa čistom vodom kako bi spriječio korištenje jednokratne plastike u cijelom gradu.
Vidi originalni članak

Cilj ovog projekta je borba protiv jednokratne plastike, posebno plastičnih bočica, a gradonačelnik planira instalirati još 100 fontana s vodom u cijelom Londonu. Inicijativa, uspostavljena između gradonačelnika Londona i Thames voda, omogućuje da besplatno napuniš bocu s vodom na stanicama, ulicama, poslovnim četvrtima i parkovima, prenosi Londonist.

Svaka fontana opremljena je uređajem koji mjeri količinu ispuštene vode, bilježeći ekvivalentan broj nekorištenih plastičnih boca

Fontane s vodom imaju karakterističan dizajn s velikom kapljicom vode kako bi bila lakše uočljive, a mogu podnijeti visoke temperature i sve vremenske neprilike. Projekt s po 2,5 milijuna funti financiraju grad London i tvrtka Thames Water, s tim što se gradska sredstva osiguravaju iz fonda namijenjenog rješavanju problema plastike za jednokratnu upotrebu.

Ured gradonačelnika podržava inicijativu neprofitne organizacije City to Sea koja je razvila aplikaciju City to Sea refill app koja te upućuje do najbliže lokacije s besplatnom vodom. 

Posjeti missZDRAVA.hr