Pronađena plastika u želucima kitova!

Ulješura je s dužinom do 18 metara i težinom koja može doseći i do 50 tona najveći kit zuban ali i najveća životinja sa zubima na Zemlji. U siječnju ove godine je pronađeno 29 kitova ulješura nasukanih na obali oko Sjevernog mora, na mjestu koje je preplitko za morski životinjski svijet. Tek nedavno su objavljeni detalji autopsije pronađenih životinja. Znanstvenici i ekolozi su iznimno zabrinuti zbog onog što je pronađeno u želucima životinja
Vidi originalni članak

Naime, prema priopćenju iz Nacionalnog parka Waddenskog mora u Schleswig-Holsteinu, mnogi kitovi su imali želudac pun plastičnih otpadaka, uključujući i 13 metara duge ribarske mreže, komad plastike automobila od 70 cm i druge komade plastike.

Zbog ljudske nebrige u morima se nalaze velike količine plastičnog otpada

Neki sugeriraju kako su kitovi mislili kako su predmeti hrana, poput lignji koje su njihova glavna namirnica. Drugi, međutim, smatraju da je ova ekološka katastrofa u velikoj mjeri posljedica ljudske nebrige za morski svijet, što je rezultiralo velikim količinama plastike u oceanima.

"Ova događanja su rezultat našeg konzumerističkog društva orijentiranog plastici. Životinje nehotice jedu plastiku i plastični otpad iz oceana, što uzrokuje njihovu patnju i to da gladuju s punim trbusima.'', rekao je ministar okoliša pokrajine Schleswig-Holstein Robert Habeck.

Uginuli kitovi pronađeni u Sredozemnom i Sjevernom moru

Ovo nije prvi put da je kit je pronađen mrtav sa želucem punim nejestivog sadržaja. Godine 2011., mladi kit pronađen je kako mrtav pluta u blizini grčkog otoka Mikonosa. Njegov trbuh bio je toliko rastegnut te su biolozi mislili kako je životinja progutala divovsku lignju. Međutim, kada su pregledali unutrašnjost želuca, pronađeno je gotovo 100 plastičnih vrećica i drugih komada plastičnih krhotina.

Prema National Geographicu, ulješure su uginule od zatajenja srca. Doplivali su u Sjeverno more, vjerojatno u potrazi za hranom, a kako nisu u mogućnosti podržati svoju tjelesnu težinu u plitkoj vodi, njihovi unutarnji organi su otkazali.

Velika opasnost od izumiranja ulješura

Kao što je objavljeno na temelju različitih istraživanja u prošlosti, 80 posto plastike koja se odbacuje na kopnu završi u oceanima, gdje istu konzumiraju životinje ili godinama pluta u nakupinama smeća. Dok ljudi ne nauče vrijednost življenja na održiv način, poštujući sve oblike života, ovakve ekološke katastrofe će se nadalje događati.

Treba spomenuti kako se tijekom 1960-tih i 1970-tih godišnje ubijalo više od 20.000 ulješura. Zabrana lova na kitove iz 1985. godine došla je prekasno da bi spasila stanje populacije te vrste. Procjenjuje se, da ih je danas na cijelom svijetu oko 10.000 jedinki.

Preuzmi vodič za očuvanje okoliša!


Posjeti missZDRAVA.hr