Gradonačelnik demantirao lažnu vijest o vrećicama! Od danas novi sustav odvoza i naplate

Davor Puklavec/PIXSELL
Od danas u glavnom gradu na snagu stupa novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada.
Vidi originalni članak

Kantograd polako ide u prošlost, a novi sustav odvoza i naplate komunalne naknade u Zagrebu trebao bi povećati razvrstavanje otpada.  Od danas, 1. listopada stanovnike Zagreba čekaju velike promjene kad je riječ o odvajanju, prikupljanju, a naročito kad je riječ o naplaćivanju odvoza otpada.

Privatni korisnici plaćat će fiksnih 45 kuna (5,97 eura) za uslugu odvoza otpada, dok će za pravne osobe i obrtnike cijena biti 90 kuna mjesečno (11,95 eura) plus cijena vrećica za miješani otpad. Fiksna mjesečna naknada pokriva troškove poput nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, prijevoza otpada i slično. Drugi dio usluge plaćat će preko kupnje ZG vrećica koje ovisno o litraži, koštaju dvije, četiri i osam kuna po komadu. Volumen vrećica iznosi 10, 20 i 40 litara, a u paketu ih dolazi deset, pa ćete na kraju platiti 20, 40 ili 80 kuna.

Vrećice su dostupne na više od 500 prodajnih mjesta, uključujući trgovine, trgovačke centre, kioske, poslovnice Zagrebačkog holdinga i druga mjesta.

Fake News o zapremini većica

U Masarykovoj ulici kod križanja s Gundulićevom ulicom, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije u povodu prvog dana uvođenja novog modela prikupljanja otpada tom prilikom je i demantirao popularnog voditelja Zorana Šprajca koji je sinoć u svojoj emisiji Stanje nacije obrazlagao kako vrećice od 40 litara imaju značajno manji volumen: "Ne mogu vjerovati da stvarno moram odgovarati na ta pitanja, fake news je da vrećica od 40 litara ima volumen do 28 litara. To može svatko provjeriti. Ja bih volio da prestane ta dezinformacijska kampanja", rekao je Tomašević

Model prilagodbe je do 15. listopada, nakon toga kazne za kršitelje propisa

Razdoblje prilagodbe na novi model trajat će dva tjedna, točnije do 15. listopada te će građani u tom razdoblju dobiti samo pisana upozorenja ukoliko nepropisano odlažu otpad. "Nakon tog razdoblja, za nepropisno odlaganje miješanog komunalnog otpada izdavat će se obavijesti o ugovornoj kazni, najviše u iznosu od 500 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika kućanstvo, odnosno najviše u iznosu od 1000 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo", stoji u objavi na službenoj stranici Čistoće. 

Za kontrolu su zaduženi komunalni redari i radnici čistoće. "Pomoću komunalnih redara ćemo pokušati uvesti individualnu odgovornost, no ako to ne možemo, bit će zajednička kazna. Naravno da ćemo na početku davati upozorenja, ali morat ćemo, da bi sustav zaživio, davati kazne. Postoje načini da sami utvrdimo pojedinačnu odgovornost. Zapošljavamo i nove komunalne redare", rekao je Tomašević. 

Prodano je preko pola milijuna paketa ZG vrećica

"U centru grada danas počinje uklanjanje spremnika, to će trajati oko tjedan dana. Nakon što građani neće više imati spremnike, ako imaju kante unutar parcele, oni mogu te kante staviti van isključivo od 20 do 22. Oni koji ne mogu imati kante ili kontejnere na svojim parcelama u centru grada, mogu isključivo u ZG vrećici odložiti miješani otpad i u istom vremenu odložiti je uz fasadu da ne smeta prolaznicima. Tijekom noći će biti pokupljene. Znači svaki dan osim nedjelje", poručio je Tomašević na presici.

Prema riječima Tomaševića, dosad je prodano preko pola milijuna paketa ZG vrećica.

"Veliki broj građana je spreman za novi sustav i hvala im na tome. Uvjeren sam da će oni koji nisu to napraviti drugih dana. Znamo da i nedostaje vrećica. Hvala građanima koji se drže pravila. Htio bih zahvaliti i radnoj skupini za otpad i radnicima Čistoće. Oni svaki dan sakupljaju naš otpad, oni će u tri smjene raditi da bi naš grad bio čist, vjerujem da će tako biti. Ali moraju i građani pomoći. Ne mogu se ostavljati frižideri namještaj uz javne spremnike. Danas smo otvorili prvi podzemni spremnik. Do proljeća bi se trebalo ugraditi 50-ak podzemnih spremnika, a onda još toliko", zaključio je Tomašević.

ekološki dom Kako smanjiti količinu otpada u kućanstvu i bolje ga iskoristiti?

 

 

Posjeti missZDRAVA.hr