Kalifornija nije prihvatila zakon koji bi vodio narod u borbi protiv plastičnog otpada

Guliver/Shutterstock
Samo oko 6% od oko 83 milijarde metričkih tona plastike ikad proizvedeno je reciklirano. Ostatak se može pronaći negdje u našem okruženju, poput sitnih čestica u oceanu.
Vidi originalni članak

Kalifornijski zakon o kružnom gospodarstvu i smanjenju zagađenja plastikom, od strane parlamentarke Lorene Gonzalez i senatora Bena Allena, 13. rujna nije uspio proći. Navedeni zakon zahtijevao bi od proizvođača plastike da smanje 20% zagađenja do 2030. godine kombinacijom recikliranja, kompostiranja i smanjenja ambalaže.

Osim toga, zakon bi potrošače obvezao i da sve plastične proizvode za jednokratnu uporabu u Kaliforniji do 2030. recikliraju ili kompostiraju.

Iako su druge države već zabranile korištenje plastičnih proizvoda kao sto su slamčice ili plastične vrećice, ovaj zakon bio je prvi koji je ciljao cjelokupnu ambalažu i proizvode za jednokratnu uporabu.

"Vrijeme je da kompanije poduzmu hrabre korake kako bi suzbile proizvodnju nepotrebne plastike za jednokratnu upotrebu i osigurale potrošačima mogućnost izbora bez plastike. Kalifornija je imala priliku biti nacionalni lider u zaštiti planete i njenih stanovnika od plastika koja sve više ulazi u naše oceane, tlo, zrak, hranu i tijela ", rekla je u priopćenju za medije direktorica kampanje za plastiku Christy Leavitt.

Samo oko 6% od oko 83 milijarde metričkih tona plastike ikad proizvedeno je reciklirano. Ostatak se može pronaći negdje u našem okruženju, poput sitnih čestica u oceanu.

Globalna potražnja za rabljenim plastičnim bocama i vrećama koje su se pretvorile u nešto drugo gotovo je nepostojeća. 

S obzirom na to da je Kalifornija peto najveće gospodarstvo na Zemlji, Los Angeles Times smatrao je da će svijet slijediti primjer Kalifornije ako ona počne zahtijevati održivu ambalažu. 

 

 

Posjeti missZDRAVA.hr