Kako uspješno uzgojiti sočne rajčice u vlastitoj dnevnoj sobi?
Konstrukcija šatora napravljena je od kvalitetnog aluminija, a sam šator je kombinacija alu reflektirajuće folije i plastike (debljina se mjeri u den-ima to je materijal sličan onome od kojeg su napravljene putne torbe. U trgovini u zagrebačkom kvartu Trešnjevka u ponudi su šatori marke HOME Box koji su najkvalitetniji na tržištu, a dostupni su u različitim dimenzijama, od 60 cm x 60 cm tlocrta, do 300 cm x 300 cm. Visine su od 120 cm do 215 cm.
"Pod opremu za uzgoj spada i rasvjeta, ventilacija, mjerači vlage, temperature, mjerači pH vrijednosti, mjerači količine gnojiva, sustav za navodnjavanje", kaže Marin Stanić, poslovođa u trgovini IGrow i objašnjava koliko su lampe u šatoru dnevno upaljene i kako se to odražava na potrošnju u kućnom budžetu:
"Lampe su upaljene od 12 do 18 sati, ovisno o tome želimo li vegetativni rast ili cvatnju biljke. Dakle, sami možemo odrediti kada će biljka početi cvjetati, a koliko će biti u stadiju vegetacije. Naravno, poštujući vrstu i genetiku biljke. Mi u ponudi imamo žarulje od 250 W, 400 W i 600 W. Uz potrošnju dodatne opreme, šator može trošiti od 300 do 700 W, pa se može izračunati dnevna potrošnja k W h."
Stanić kaže da za držanje šatora nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti, osim što je preporučljivo da prostorija ima dovod zraka (prozor je sasvim dovoljan). Napominje da je i cijelu prostorije moguće pretvoriti u "grow room" uz pomoć reflektirajuće folije.
U šatorima u trgovini trenutno uzgajaju, cherry rajčice, paprike, chili papričice, krastavce kornišone i salatare, bosiljak, origano, limetu i avokado. Bojan Krnjić, dipl. ing agronomije zaposlen kao prodavač i savjetnik u trgovini IGrow objašnjava prednosti ovakvog oblika uzgoja: "U vrtlarenju u zatvorenom prostoru tj. šatorima može se uživati bez obzira na godišnje doba. Šator je zdrav prostor za uzgoj povrća, jer za uzgojiti kvalitetno povrće, vrlo su važni i dobri uvjeti. Brojni su razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju na uzgoj u šatorima, ali za većinu je to radost uživanja u svježini i okusu povrća koji često nedostaje onom kupljenom u supermarketima. Ima i dosta onih koji uživaju u uzgoju neobičnih kultura pa do ljudi koji se žele ili se već bave organskim uzgojem. Šatori su dobar izbor za poljoprivrednike, hobiste i profesionalne uzgajivače. Zapravo za svakoga tko želi kutak zelenila u svom domu od kojeg će imati i prehrambene koristi, a ne samo estetske."
Sustav samonavodnjavanja dostupan i za male terase
Krnjić kaže da nemaju podatke o nutritivnoj vrijednosti tako uzgojenih kultura, ali budući da biljke dobivaju sve uvjete koje imaju i vani smatra da ne bi trebalo biti razlike i napominje da je moguće da će uskoro raspolagati i s tim podacima jer planiraju nastaviti suradnju s Agronomskim fakultetom u Zagrebu s kojim su već odradili jean projekt.
"Prošle godine u dogovoru s Agronomskim fakultetom u Zagrebu napravili smo projekt uzgoja paprike u Autopot sistemu. To je sustav samonavodnjavanja bez uporabe električne energije, a sastoji se od 4 x 15 L posude s bazom, poklopcem i revolucionarnim AQUA ventilom koji omogućava cijeli proces samonavodnjavanja te spremnikom zapremine 47 L. Budući da sve stane u spremnik za vodu, proizvod je ekonomično zapakiran, a u kompletu su svi potrebni dijelovi (cijevi, priključci) i uputstvo za sastavljanje. Sustav je modularan, odnosno može se nadograđivati dodavanjem drugih posuda – ekstenzija.
Radi veće poroznosti i boljeg protoka vode u posudama treba koristiti kvalitetan kompost, zemlju ili kokos pomiješan s 30 posto glinenih kuglica, a spremnik držati 15 cm više od posuda za uzgoj. Rezultati tako uzgojene paprike izraženi u tržnom prinosu paprike po biljci u posudama bio je u rasponu od 1527 g do 1867 g, a prosječna masa ploda bila je između 120 i 130 g", tumači Krnjić i kaže da je Autopot sustav samonavodnjavanja idealan za male terase na kojima se uzgaja lisnato ili korjenasto povrće tijekom ljetnih mjeseci:
"Sve što treba napraviti nakon što se biljke posade u posude je napuniti spremnik s vodom i ubaciti sporo otpuštajuće tablete uz biljku. Spremnik mora biti na povišenom mjestu oko 30 cm u odnosu na posude kako bi voda silom težom punila podložak posude u kojem se nalazi plovak koji regulira dotok vode. Biljka sama uzima onoliko vode i hranjiva koliko joj treba, a kako je supstrat u kojem se nalazi biljka umjereno vlažan tako tablete sporo otpuštaju hranjivo. Jedino što treba je povremeno provjeravati koliko ima vode u spremniku."