Jednostavan trik uz koji ćeš provjeriti razinu vlage u svom domu plus nagradni natječaj

Guliver/Shutterstock
U zadnje vrijeme stručnjaci sve više upozoravaju na posljedice prevelike vlage u našim domovima i radnim prostorima, koja dokazano utječe i na ljudsko zdravlje. Pošalji nam odgovor na pitanje "Kako vlaga može narušiti zdravlje?", a mi ćemo pet najboljih odgovora po sudu redakcije, nagraditi s pet TEXO sakupljača vlage. Registriraj se i komentiraj ispod članka.
Vidi originalni članak
Odgovor na pitanje "Kako vlaga može narušiti zdravlje?" možeš napisati u komentar ispod teksta do petka 13. listopada u 20 h.

Donosimo jednostavan test za otkrivanje razine vlage i još jednostavnije rješenje za otklanjanje viška vlage iz tvoga doma. U zadnje vrijeme stručnjaci sve više upozoravaju na posljedice prevelike vlage u našim domovima i radnim prostorima, koja dokazano utječe i na ljudsko zdravlje. Potrebna je optimalna razina vlažnosti za ugodan boravak, međutim, previše vlage u tvome domu može uzrokovati velike probleme, čak i negativno utjecati na zdravlje. Pravila natječaja pročitaj ovdje.

Dolaskom zime, problem postaje sve naglašeniji

Zima sa sobom donosi sezonu grijanja, zatvaramo prozore i smanjujemo prozračivanje i cirkulaciju zraka u našim kućama kako bismo zadržali toplinu. Istodobno, kiša i snijeg mogu povećati količinu vlage koja ulazi u kuću kroz pukotine, podrume i zidove. Zbog smanjene mogućnosti da vlaga napusti kuću, razina vlage u unutrašnjosti doma raste.

Istovremeno se događa i nešto drugo. Dijelovi kuće u izravnom su dodiru s hladnim vanjskim zrakom, a razlika u temperaturi s toplim i vlažnim zrakom unutar doma može uzrokovati kontinuiranu kondenzaciju na tim hladnim površinama. Sve će to privući plijesan i uzrokovati mrlje od vlage.

Kako uočiti prve znakove vlage?

Ako osjetiš miris plijesni ili ti prostori ostaju magloviti tijekom dužeg vremena, znak je da je vrijeme da potražiš rješenje u borbi protiv vlage i plijesni.

Probaj jednostavan test s kockom leda!

  • Postavi čašu za piće u prostoriji u kojoj želiš izmjeriti vlažnost i stavi četiri kocke leda u njega. Čašu možeš postaviti u bilo kojoj prostoriji u kojoj smatraš da je vlažnost visoka, ali izbjegavaj kuhinju ili kupaonicu, jer se u tim prostorijama znatno mijenja razina vlažnosti.
  • Čaša neka stoji u prostoriji 3 minute i tijekom testa nemoj ulaziti u prostoriju.
  • Nakon tri minute, provjeri stanje čaše s ledom.
  • Ako se na vanjskoj strani čaše pojave kapljice vode, vlaga u prostoriji nije visoka.
  • Ako nema kapljica, trebaš postaviti sakupljač vlage u prostoriji.

Jednostavno rješenje

Nakon što si identificirala problem u svom domu, nužno je da potražiš rješenje. Prilagodi razinu vlažnosti svoga doma uz pomoć TEXO sakupljača vlage.

Texo sakupljač jednostavno je rješenje kojeg, osim u svom domu, možeš postaviti i unutar svog broda, vikendice, apartmana, kamp kućice ili pak garaže. Pomaže u otklanjanju vlage, sprječava nastanak plijesni te suzbija kondenzaciju i ustajale mirise u životnim prostorima.

Zašto koristiti Texo sakupljač vlage?

  • Pridonosi zdravom životnom okruženju
  • Uklapa se u svaki unutrašnji prostor
  • Jednostavno se prazni i puni
  • Bez mirisa
Texo sakupljač vlage možeš pronaći u dvije veličine (35m3 i 80m3) s uključenim prvim punjenjem, kod naših partnera diljem Hrvatske. Više informacija i novosti o TEXO proizvodima možeš pronaći na www.texo.hr i FB stranici TEXO Hrvatska. Popis prodajnih mjesta možete pronaći OVDJE.
Posjeti missZDRAVA.hr