Hoće li novi Pravilnik o uzgoju kućnih ljubimaca suzbiti crno tržište pasa i njihovo "štancanje"?

shutterstock Uzgoji pasa izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih
Iz udruge Prijatelji životinja smatraju da je pozitivno što se Pravilikom o uzgoju kućnih ljubimaca prodajom smatraju i drugi oblici prijenosa vlasništava kao što je poklanjanje, a ne samo komercijalna prodaja.
Vidi originalni članak

Jučer je na snagu stupio novi Pravilnik o uzgoju kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji kojim se želi stati na kraj uzgajivačima koji uzgajaju životinje samo radi poklanjanja. "Imamo slučajeve da npr. uzgajivač ima nekoliko ženki koje neprestano imaju mlade i u Upisniku kućnih ljubimaca na sebe je prijavio 400 pasa, no tvrdi da nije uzgajivač, a šverca pse i prodaje ih bez ikakvih cijepljenja ili mikročipiranja", kažu iz udruge Prijatelji životinja

Bez obzira uzgajaju li životinje radi prodaje ili poklanjanja, uzgajivači se moraju držati novog Pravilnika. Ukoliko ih uzgajaju samo radi darivanja, mogla bi biti uključena i veterinarska inspekcija i sudski postupci kako bi se to dokazalo. "Zakon o zaštiti životinja još je 2017. godine propisao da svi uzgajivači, bez obzira na broj ženki, moraju registrirati uzgoj kućnih ljubimaca pri Ministarstvu poljoprivrede, a ne samo uzgajivači s tri ili više rasplodnih ženki, kao što je bilo ranije", dodaju Prijatelji životinja. 

Neregistrirani uzgoj i prodaja pasa predstavljaju veliki problem

Iz udruge Prijatelji životinja napominju kako se ovakvim uzgojima prodaju čistokrvne pasmine bez potrebnih dokumenata, ali i da "izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih". Prijatelji životinja napominju da je zbog neregistriranja životinja teško kontrolirati koliko puta godišnje se ženke pare i u kojim uvjetima se to sve događa kao i zdravstveno stanje štenaca koji se prodaju. 

Udruga Prijatelji životinja već se godinama protivi uzgoju pasa i mačaka, ali i drugih kućnih ljubimaca pa smatraju da je novi Pravilnik dobar početak. "Psi i ostale životinje koje se iskorištavaju za uzgoj ne postoje kako bi ispunjavali naše želje i prohtjeve niti od njih smijemo stvarati primjerke koje ćemo naručivati ‘po mjeri’. Naši estetski zahtjevi prema drugim životinjama neprirodni su, neopravdani, okrutni i etički neprihvatljivi. Stoga pozivamo one koji imaju vremena, novaca i strpljenja brinuti se na pravi način i doživotno o nekoj životinji da umjesto kupnje udome, neovisno o pasmini", naglašavaju iz udruge.

Prodaja pasa predstavlja veliki problem, a prema istraživanju bloga "Psi laju, a karavane prolaze" iz 2017. radi se o vrlo unosnom poslu. Naime, u samo 10 dana istraživanja i pregledu samo jednog oglasnika i njegove kategorije "Prodaja pasa" otkrili su da se od prodaje pasa u Hrvatskoj zaradi sedam milijuna kuna, bez plaćanja poreza ili kontroliranja. "Zakon o zaštiti životinja, koji je na snazi od listopada 2017., propisao je da uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji ne mogu započeti obavljati djelatnost bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi nadležno tijelo, odnosno Ministarstvo poljoprivrede. Cilj je tako suzbiti crno tržište pasa i njihovo 'štancanje' te uvesti reda među same uzgajivače", navode iz udruge Prijatelja životinja. U tom periodu istraživanja prodavalo se ukupno 2562 psa, od čega 2466 štenaca i 96 odraslih pasa, a Prijatelji životinja napominju da bi iznosi koji uzgajivači zarade "omogućio godišnje funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene životinje". 

od sjevera do juga Plaže na Jadranu na kojima su psi dobrodošli

Posjeti missZDRAVA.hr