Greta: "Švedska se pretvara da je progresivna po pitanju ljudska prava, klime i okoliša"

instagram Greta Thunberg smatra kako profit britanske tvrtke nije vrijedan jer šteti klimi, okolišu i pravima autohtonog stanovništva
Britanska tvrtka Beowulf Mining planira izgraditi rudnik na povijesnom zemljištu regije Jokkmokk koje je poznato po uzgoju sobova, a tim planovima se protive Greta Thunberg, UNESCO, švedska nacionalna crkva, ali i autohtono stanovništvo Sami koje već tisućama godinama živi na tom području.
Vidi originalni članak

Beowulf Mining je rudarska tvrtka koja godinama pokušava izgraditi rudnik željezne rude u regiji Jokkmokk u sjevernoj Švedskoj, gdje autohtoni Sami čuvaju sobove. Britanska tvrtka još od 2013. traži odobrenje za rudnik, ali su često nailazili na protivljenje Samija. U veljači 2020. švedska vlada objavila je da je konačno odbila zahtjev tvrtke za njihov rudarski projekt Gállok. Međutim, tvrtka je nastavila izražavati interes za rudarstvo u tom području. 

Sada će možda i imati priliku za izgradnju rudnika jer je od prosinca prošle godine švedska stranka Zelenih napustila vladajuću koaliciju, a ministar poslovanja Karl-Petter Thorwaldsson, koji je u socijaldemokratskoj stranki, izjavio je da njegova stranka "voli rudnike" i nada se da će ih se otvoriti više. 

Zanemarivanje kulturalnog statusa zajednice Sami

Predloženo mjesto za rudnik postalo je simbol osude jer se bešćutno i nezakonito zanemaruje zaštićeni status kulture Samija od strane velikih poduzeća i vlade. 

Parlament Samija, predstavničko tijelo za ljude autohtonog naslijeđa u Švedskoj, posljednjih je dana pisao švedskoj vladi upozoravajući da će rudnik uništiti područja za ispašu i odsjeći jedini održivi migracijski put za sobove koji slijedi zajednica Jåhkågasska Sami.

Zajednice Samija zapadno i istočno od rudnika također bi bile pogođene smanjenjem održivih pašnjačkih površina koje su već pod pritiskom promjena snježnih uvjeta koja se pripisuju izvanrednoj klimi, sječi drva, dalekovodima i izgradnji hidroelektrane. 

Greta Thunberg osuđuje švedsku vladu i britansku tvrtku

Greta Thunberg je za The Guardian rekla da se švedska vlada samo pretvara da je njihova zemlja progresivna kada su u pitanju ljudska prava, klima i okoliš. “Profit koji će se ostvariti iz ovog rudnika ići će britanskoj tvrtki, a ne domaćim ljudima koji će morati platiti dugoročne troškove: zagađeni zrak, vodu, izgubljenu biološku raznolikost i izgubljenu tradiciju", rekla je Thunberg. 

Iz britanske tvrtke, tvrde da bi njihov projekt mogao stvoriti ukupno 550 radnih mjesta u Jokkmokku tijekom svojih početnih 14 godina života. Tvrtka kaže da postoji potencijal da se radi 25 godina, ako se otkriju daljnja nalazišta željezne rude. Ipak, Thunberg smatra da to ne mora ići na štetu klime, okoliša, prava autohtonog stanovništva te bi se trebalo poštivati "ne" koje su rekli Sami. 

Francisco Calí Tzay, UN-ov posebni izvjestitelj za prava autohtonih naroda i David R Boyd, posebni izvjestitelj tijela za ljudska prava i okoliš smatraju da nema dovoljno dobre procjene o ekološkoj šteti koju bi rudnik moga izazvati. “Vrlo smo zabrinuti zbog nedostatka konzultacija i neuspješnog dobivanja pristanka Samija te zbog značajnih i nepovratnih rizika koje projekt Gállok predstavlja za zemlje, resurse, kulturu i sredstva za život Samija ", rekli su za The Guardian.

Protive se i UNESCO i Švedska nacionalna crkva

UNESCO koji je inače odgovoran za kulturnu zaštitu pozvao je švedsku vladu da bolje procjeni plan britanske tvrtke jer smatraju da bi otvaranje rudnika moglo imati vrlo veliki utjecaj na područje Laponije. Žalila se i Nadbiskupija Švedske nacionalne crkve jer smatraju da taj rudnik nije egzistencijalno i duhovno održiv.

Britanska tvrtka Beowulf Mining odbacila je UNESCO-vu intervenciju kao "neprikladnu". Predsjednik tvrtke također se požalio da je Švedska nacionalna crkva prerano podržala "jednu stranu u osjetljivom i sukobima ispunjenom pitanju". 

Posjeti missZDRAVA.hr