Greta neće doći na klimatski samit u Egipat jer je to "greenwashing"

Instagram
Greta Thunberg (19) trenutno najpoznatija klimatska aktivistica predstavila je svoju novu knjigu "The Climate Book". Rekla je da neće doći na Cop27, UN-ovu 27. konferenciju o klimi koja se otvara u Egiptu u ljetovalištu Sharm el-Sheikhu na Crvenom moru 6. studenog s obrazloženjem da je to najobičniji ‘greenwashing‘.
Vidi originalni članak

"Ne idem na Cop27 iz mnogo razloga", rekla je tijekom pitanja i odgovora na predstavljanju svoje najnovije knjige u londonskom Southbank Centreu. Aktivistica je prethodno tvitala kako bi izrazila solidarnost sa "zatvorenicima savjesti" koji se drže u Egiptu.

"Klimatski samiti se uglavnom koriste kao prilika za vođe i ljude na vlasti da privuku pozornost na sebe i tom prilikom prodaju prazne priče, zapravo se radi o ispiranju mozgova zelenom politikom (greenwashing). Njima nije cilj promijeniti sustav".

Thunberg je bila među onima koji su prošli tjedan potpisali peticiju koalicije za ljudska prava koja poziva egipatske vlasti da daju ljudima građanska prava i oslobode političke zatvorenike. Peticija je imala gotovo tisuću organizacijskih i pojedinačnih potpisnika uključujući 350.org, Amnesty International i Climate Action Network, najveću svjetsku klimatsku mrežu koju čini više od 1500 organizacija civilnog društva. Neke su organizacije, uključujući Greenpeace UK, kritizirane jer nisu potpisale peticiju.

Objavljena prošli tjedan, knjiga Grete Thunberg The Climate Book uključuje oko 100 priloga raznih stručnjaka, uključujući ekonomista Thomasa Pikettyja, čelnika WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa i spisateljicu Naomi Klein. Prihode od knjige Thunberg će podijelit dobrotvornim organizacijama koje se bave pitanjima okoliša. Aktivistica je rekla: "Želim da knjiga bude edukativna što je pomalo ironično budući da su moja stvar školski štrajkovi", čime je aludirala na svoje prosvjede ispred ispred švedskog parlamenta počevši od 2018. Thunberg je u nedjelju pozvala više ljudi da se uključe u klimatski aktivizam, rekavši da je došlo vrijeme za drastične promjene statusa quo. "Kako bismo promijenili stvari, potrebni su nam svi - potrebne su nam milijarde aktivista", rekla je Thunberg piše The Guardian.

za narod sami koji uzgaja uzgaja sobove Greta: "Švedska se pretvara da je progresivna po pitanju ljudska prava, klime i okoliša"

 

Posjeti missZDRAVA.hr