Ekološka katastrofa u Peruu: Zbog izlijevanja nafte ugrožene životinje i biljke

REUTERS/Pilar Olivares Mrtva ptica na plaži u Peruu u Ventanilli nakon izlijevanja nafte do čega je došlo radi ogromnih valova uzokovanih erupcijom podvodnog vulkana u Tongi, 18. siječnja 2022.
Vlasti Perua priopćile su da je zbog izlijevanja nafte uz obalu došlo do ekološke katastrofe, piše BBC.
Vidi originalni članak

Iz rafinerije La Pampilla iscurilo je više od 6000 barela nafte nakon što su tanker pogodili valovi povezani s erupcijom vulkana u Tongi u subotu. Vlasti su zapečatile tri plaže oštećene izlijevanjem i kažu da su otkrile niz mrtvih životinja prekrivenih naftom. Dužnosnici ministarstva vanjskih poslova pozvali su operatera Repsol da plati odštetu.

"Ovo je najgora ekološka katastrofa koja se dogodila oko Lime u posljednje vrijeme i koja je nanijela ozbiljnu štetu za stotine ribarskih obitelji. Repsol mora odmah nadoknaditi štetu", navodi ministarstvo u priopćenju objavljenom na Twitteru, piše BBC

 
 

Direktorica komunikacija tvrtke, Tine Van Den Wall Bake, zanijekala je odgovornost za curenje tijekom intervjua u srijedu, rekavši da je izlijevanje "ograničeno". "Mi nismo izazvali ovu ekološku katastrofu i ne možemo reći tko je odgovoran", rekla je u srijedu na nacionalnom radiju. No, premijerka Mirtha Vásquez kasnije je rekla novinarima da tvrtka "očito" nije imala plan za nepredviđene slučajeve za rješavanje velikog izlijevanja nafte.

 
 

Tužitelji su objavili da su otvorili istragu o ulozi Repsola u incidentu, usred upozorenja ministarstva okoliša da bi se španjolski energetski div mogao suočiti s kaznama u ukupnom iznosu od više od 34,5 milijuna dolara (25,3 milijuna funti). Peruanski energetski regulator, Osinergmin, u međuvremenu je rekao u priopćenju da je naredio da se zatvori jedan od četiri terminala rafinerije dok se ne utvrde uzroci izlijevanja.

 
dobra vijest Otkriven divovski koraljni greben koji ne pokazuje znakove stresa i bolesti
 

Dužnosnici kažu da je curenje oštetilo oko 18.000 četvornih kilometara zaštićenih zona koje su stanište brojnim rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. U tijeku je i čišćenje oko tri kilometra plaža pod vodstvom vlade, piše BBC.

Posjeti missZDRAVA.hr