Dokumentarni film o prijateljstvu čovjeka i hobotnice dobitnik Oscara

POOL/Reuters/Pixsell Academy Awards u Los Angelesu Pippa Ehrlich i James Reed redateljica i redatelj Oscarom nagrađenog dokumentarnog filma "My Octopus Teacher"
Film "My Octopus Teacher", upečatljiva priča o povezanosti čovjeka i hobotnice, dobitnik je Oscara za najbolji dokumentarac na 93. dodjeli Oscara održanoj u Los Angelesu.
Vidi originalni članak

"My Octopus Teacher"  u režiji Pippe Ehrlich i Jamesa Reeda, prati filmaša i ronioca Craiga Fostera dok istražuje podvodnu šumu algi u blizini Cape Towna u Južnoj Africi. Foster se veže uz hobotnicu koju susreće roneći na tom području. Film je već osvojio niz festivalskih i nagrada kritike, kao i nagradu Bafta za najbolji dokumentarac.

Konkurenti su mu bili filmovi "Time" o zatvorskom sustavu u SAD-u, "Crip Camp" dokumentarni film o osobama s invaliditetom u hipi kampu sedamdesetih godina koji je iznjedrio društvene aktiviste i "Collective" film koji se vrti oko grupe istraživačkih novinara u rumunjskim novinama i njihovom otkrivanju prijevara u javnom zdravstvu i korupciji općenito.

Film "My Octopus Teacher" nastajao je deset godina, a započeo je kao osobni video projekt južnoafričkog filmaša Craiga Fostera koji je želio obnoviti svoj odnos s prirodom. Snimao je svoju interakciju s hobotnicom i postajao sve očaraniji kako je mogla izraditi alate od školjaka, umotati se u vrpce algi kako bi izbjegla otkrivanje, nadmudriti morskog psa i prilagoditi svoje lovne tehnike. “Ovo je doista sićušna osobna priča koja se odigrala u morskoj šumi na samom vrhu Afrike.

Ali, na univerzalnoj razini, nadam se da je pružila uvid u drugačiju vrstu odnosa između ljudskih bića i prirodnog svijeta ”, rekao je Ehrlich u televizijskoj emisiji. Foster je rekao da ga je njegov odnos s hobotnicom naučio o životnoj krhkosti i našoj povezanosti s prirodom, a čak mu je i pomogao da postane bolji otac.

Oscars 2020. Phoenix otkrio što je proživljavao dok je mršavio više od 20 kilograma za ulogu Jokera

 

Posjeti missZDRAVA.hr