Cool ekološki izumi: Možda ipak ima nade za svijet

shutterstock Potrebna je ekološka revolucija za zdraviji planet
Od malih do doista grandioznih rješenja, inovatori nam daju šansu da se iskupimo budućim generacijama za ekološku štetu koju smo nanijeli planetu. A neki su izumi toliko očaravajući da bi ih bilo šteta propustiti
Vidi originalni članak

Nije nam previše vremena ostalo za očuvanje planeta, a da bismo u tome napravili korak naprijed, moramo razmišljati inovativno i prije svega, mijenjati navike. Nije svejedno ako se odlučimo i za najmanju promjenu. Ako isto učine milijuni ljudi,promjena postaje globalna. Neka ova dizajnerska rješenja i izumi inspiriraju ekološku svijest.

Jestiva ambalaža za avionske obroke

Čak i kad smo visoko u zraku, mi ljudi pronalazimo načine kako kreirati nepotreban otpad. Putnički letovi proizvedu 5.7 milijuna tona otpada godišnje, a tu se ubraja jednokratna plastika, papir, organski otpad, hrana. Zato je toliko dobrodošla i poželjna ekološka ambalaža kreirana posebno za avione. Dolazi iz dizajnerskog studija specijaliziranog za zrakoplovni prijevoz Priestman Goode. Posude su biorazgradive, napravljene bez upotrebe plastike, moguće ih je kompostirati, a dio asortimana je i ambalaža koja je jestiva poput tanjura napravljenih od pšeničnih mekinja i poklopaca od lišća banane. Kad bi svi prijevoznici slijedili ovakvu filozofiju, količina otpada naglo bi se smanjila.

Gusjenice koje jedu plastiku

Znanstvenici na sveučilištu Cambridge otkrili su da larva moljca može prožvakati – plastiku! To je veliko otkriće jer je plastika danas prisutna na 40 posto svih svjetskih površina mora i oceana. Ne samo da zagađuje, nego i ugrožava sve žive organizme u morima uključujući ribu, morske ptice, kornjače, kitove, dupine i tuljane koji ugibaju nakon što je progutaju ili se u nju zapetljaju. Iako su ove gusjenice malene, mogu razgrađivati plastiku što može biti ključno za smanjivanje plastičnog otpada, a to nije samo presudno za život u moru, nego za cjelokupni život na planetu.

Razgradivi prijenosni zamrzivač

Rashladne kutije od stiropora koje se u našem podneblju manje koriste, ali i plastične rashladne kutije i torbe koje se nakon godina korištenja odbacuju i stvaraju otpad mogle bi otići u prošlost zbog - vodootpornih papirnatih spremnika. Iako se čini neobičnim da papir može podnijeti otapajući led, tvrtka Igloo je uspjela u tom naumu. Koristeći reciklirani papir obložen voskom nazvan Recool napravila je spremnik koji ne samo da može satima učinkovito hladiti pića i hranu, nego se može koristiti mnogo puta. Jednom kada počne gubiti svoj oblik, može se kompostirati, reciklirati ili čak nastaviti koristiti, ali za pospremanje suhih predmeta. Iako se čini mali korak u poplavi zagađenja, Recool je veliki doprinos smanjenju plastike u okolišu. Stiropor je posebno štetan jer se ne razgrađuje stotinama godina, a morske ga životinje često zamijene za hranu zbog čega ugibaju.
 

Svjetleće biciklističke staze

Poljska je poznata po gradovima koji su prilagođeni biciklistima, a biciklističke staze u ovoj zemlji odsad doslovno sjaje. Posebni premazi koji svijetle noću nastali su Istraživačkom institutu Pruszkowi to od sintetičkog materijala koji emitira svjetlost nakon što se tijekom dana „napuni“ sunčevom energijom. Ovo otkriće ne samo da čini vožnju biciklom sigurnijom u noćnim uvjetima, nego i smanjuje potrebu za uličnim osvjetljenjem što pridonosi smanjenju svjetlosnog zagađenja, ali i potrošnje energije. Ove biciklističke staze obasjavaju put i do deset sati dnevno bez ikakvog dodatnog napajanja.     

                                                              

Mreže za zadržavanje otpada

Mreža za ispusne cijevi otpadnih voda jedan je od onih izuma zbog kojega se možemo pljesnuti u čelo i pomisliti: „Kako se toga nismo ranije sjetili!“ Nastale su u Kwinani u Australiji, a iako su vrlo jednostavne, učinkovito zaustavljaju veći otpad i onemogućavaju da se razlije vodenim tokovima. Iako nisu sofisticirane kao sustavi vodenih pročistača, odlično su rješenje za očuvanje voda. Također ih se može primijeniti na šahtovima pri čemu zadržavaju smeće s ulica, posebno plastiku kako se ne bi završila u otpadnim vodama, a potom u rijekama. Jednom kad se napune, ove mreže se odvoze u postrojenje za razdvajanje otpada pri čemu se odvaja biorazgradivi materijal i onaj koji se ne može razgraditi. Zagađena voda je opasna ne samo ljudske živote nego i za životinjsku populaciju i možemo se samo nadati da će gradovi diljem svijeta otkriti ovo jednostavno rješenje koje može očuvati okoliš.

Uređaj za uklanjanje mikroplastike iz mora

Greta Thunberg nije jedina tinejdžerica koja se bori s ekološkim izazovima. Fionn Ferreira, 18-godišnjak iz Irske, prije nekoliko je godina na Googleovom znanstvenom natjecanju osvojio glavnu nagradu za svoj projekt čiji je cilj ukloniti mikroplastiku iz mora. Njegova inovativna metoda koristi tekućinu sa svojstvima magneta koja privlači plastiku i tako je uklanja iz vode. Nakon gotovo tisuću tekstova, njegova je metoda uspješno uklonila 88 posto mikroplastike iz uzoraka vode. Fionn će svoj izum testirati na velikim vodenim područjima i možda postati nada svoje generacije za očuvanje bioraznolikosti podmorja.

Naš partner HEP, do kraja 2030. godine ukupno planira imati oko 700 MW snage u vjetroelektranama i sunčanim elektranama te za 50 posto veći udio obnovljivih izvora u vlastitom proizvodnom miksu. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje.

 

Posjeti missZDRAVA.hr