Beba kornjača uginula nakon što je pojela 104 komada plastike

Gumbo Limbo Nature Center, Inc. / Facebook
Zbog osjećaja sitosti koji kornjače dobiju nakon konzumacije plastičnoga otpada, ne hrane se pravilno niti konzumiraju potrebne nutrijente za daljnji razvoj.
Vidi originalni članak

Početkom listopada kreće izlijeganje mladih kornjača na plažama širom Floride, nakon čega kreću na put prema Atlantskome oceanu. Mnoge od njih u tome ne uspiju te završe opet na obali, a stručnjaci iz Centra za zaštitu prirode Gumbo Limbo u Boca Ratonu, sjeverno od Miamija, brinu se o njima. No, za mnoge je već kasno kada dođu u njihove ruke. Jedna od njih bila je i kornjača u kojoj su, nakon seciranja, pronašli 104 komadića plastike.

"Bilo je zaista srcedrapajuće", rekla je za CNN Emily Mirowski, asistentica rehabilitacije u Centru za zaštitu prirode Gumbo Limbo, "ali to je nešto što se događa već godinama i drago nam je da ljudi konačno počinju shvaćati ozbiljnost situacije."

Kornjače koje pate od neuhranjenosti zbog konzumiranja plastike toliko su česta pojava da je centar prirode Gumbo Limbo ispred svoje zgrade postavio svojevrsni hladnjak kako bi stanovnici pronađene kornjače mogli ostaviti na sigurnom mjestu prije daljnje rehabilitacije. 

'Plastika postaje dio geološkog ciklusa' Plastika ili kamenčići s plaže: Piroplastika, novi oblik plastičnog zagađenja

Čest je to slučaj zbog činjenice da mlade kornjače, kada se izlegnu, odlaze do morske trave koja se nalaze uz obalu i prvih nekoliko dana tamo prežive i hrane se. No, isto kao što i kornjače u njoj pronađu svoj zaklon i čestice plastike se također tamo zaustave prilikom plutanja u vodi. One izgledaju kao hrana te ih kornjače konzumiraju. Zbog osjećaja sitosti koji kornjače dobiju nakon konzumacije plastičnoga otpada, ne hrane se pravilno niti konzumiraju potrebne nutrijente za daljnji razvoj i umiru.

"Moramo smanjiti upotrebu plastike u najvećoj mogućoj mjeri", rekla je Mirowski. "Ne govorim samo o recikliranju, već o eliminiranju plastike iz svakodnevne uporabe. Svaki komad plastike koji je ikada napravljen još uvijek je vani. Nikad ne nestane, već se raspada na manje komade."

Iza zavjese Kako je plastika postala veliki izvor zarade i nepresušan izvor otpada

Posjeti missZDRAVA.hr