Akcija "U grad bez automobila" - apsolutno podržavamo!

Bivši član Europske komisije za okoliš Margot Wallström ustanovio je „Dan bez automobila” (Car Free Day) kao europsku inicijativu u 2000. Inicijativa je trebala poslužiti kao prilika da gradovi pokažu koliko im je stalo do njihovog okoliša.
Vidi originalni članak

Ideja je bila da gradovi na taj dan prezentiraju područje centra grada u drugačijem svjetlu i provedu aktivnosti usmjerene ograničavanju kretanja motornih vozila u pojedinim dijelovima, ohrabrujući i potičući korištenje održivih modela kretanja naglašavajući važnost i podižući svijest u kolikoj mjeri odabir vrste i modela kretanja građana utječe na okoliš.

Vjerovala ili ne, osmišljen je polubicikl!

Svake godine, počevši od 2002., Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) se organizira od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju / mobilnosti. Europski tjedan mobilnosti pruža mogućnost i predstavlja platformu za lokalne vlasti, kao i sudionike civilnog društva da:

  • promoviraju postojeće politike, inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo kretanje u urbanim sredinama;
  • doprinesu podizanju svijesti građana o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi kretanja u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života;
  • uspostave partnerstvo sa lokalnim dionicima;
  • budu dio europske kampanje dijeleći zajedničke ciljeve i identitet sa ostalim europskim gradovima;
  • naglase svoju opredijeljenost i usmjerenost politici održivog kretanja;
  • pokrenu nove dugoročne mjere i politike.

Europski tjedan mobilnosti manifestacija je u organizaciji Europske unije, Environment DG, s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova.Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

O važnosti i veličini ove manifestacije u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica da je u obilježavanje ove manifestacije danas aktivno uključeno više od 2000 europskih gradova.  

Posjeti missZDRAVA.hr