7 moćnih električnih automobila na cestama

shutterstock Tesla Model 3, jednostavan dizajn skriva vrlo sofisticiranu mašinu i modernu unutrašnjost kojom dominira veliki ekran na dodir
Električni automobili polako istiskuju staru i prljavu tehnologiju. Europske ceste zbog njih su sve tiše, a taj će trend zbog ekologije i klimatskih promjena vrlo brzo postati potreba i navika
Vidi originalni članak

Električni i stoga ekološki prihvatljiv automobil postaje nešto poput statusnog simbola. Simbolizira osviještenost, suvremenost, brigu za druge i planet pa čak i modni izričaj. U posljednjem desetljeću broj modela i tehnoloških inovacija nezaustavljivo raste. Iako se električno vozilo često izjednačava s vožnjom u gradskim uvjetima, a to podrazumijeva kompaktan dizajn, sve je više luksuznih modela za otvorenu cestu.

U Hrvatskoj još kaskamo za svjetskim trendovima te na našem tržištu nisu dostupni neki od najzanimljivijih i najučinkovitijih modela, a dostupnost punionica je još uvijek ograničena. No neminovno ćemo se i mi uskoro priključiti promjenama. Naime, na vidiku je potpuna zabrana dizelskih pa čak i benzinskih automobila u EU, u roku od nekoliko godina mnogi europski gradovi zabranit će ulazak u svoje šire središte automobilima koji nemaju električni pogon.

Osim toga, sve članice EU financijski stimuliraju kupnju električnih automobila što ih čini dostupnijima. Ne zaboravimo da njima smanjujemo ugljični otisak jer ne proizvode ispušne plinove i tako štite prirodu, ali i naše zdravlje. Evo liste najučinkovitijih i najzelenijih. Neka nam promijene perspektivu i raspire maštu.

Renault Zoe

Ovo mini vozilo rezultat je Renaultovog dosljednog ulaganja u razvoj električnih komponenti. Kao stvoren je za grad ili manje udaljenosti, a i jedan je od financijski dostupnijih električnih modela. Praktičniji je od Volkswagenovog e-up!-a i svakako jeftiniji od BMW i3. Neka vas ne zavaraju male proporcije, ovo vozilo s jednim punjenjem može prijeći gotovo 400 kilometara (u idealnim uvjetima). Ne samo da je odličan za obavljanje obaveza po gradu nego će dobro poslužiti i za odlazak na izlete i kraća putovanja.

Fiat 500

Novi model je superiorni, potpuno električni gradski automobil koji ima impresivne mogućnosti. Osim talijanskog šarma, opremljen je modernom tehnologijom i gadgetima. Neka vas ne zbuni istoimeni prethodni model koji je bio hibrid s benzinskim motorom, Nuova 500 je supertiha, električna mini jurilica. Istina, nešto je dulja i šira od prethodnika te ima zadovoljavajući unutarnji prostor. Fiat 500 dolazi u verzijama s dvije različite baterije. Jednu zovu Long range s kojom je moguće prijeći više od 300 kilometara s jednim punjenjem, dok druga City range, u skladu s nazivom, traje daleko manje, ali, dakako, ima i puno povoljniju cijenu.

Volkswagen ID.3

Privlačan, udoban i praktičan riječi su koje dobro opisuju Volkswagenov električni brend. Iako je njegova unutrašnjost manje impresivna od performansi, ovaj model ima gadgete zbog kojih ćete ga voljeti – pomagat će vam pri izboru vozne trake, upozoravati ako ste u krivoj te vas čak izvlačiti iz neugodnih situacija svjetlosnim signalima. Ovaj simpatični automobil dolazi s touch „infotainment“ zaslonom. Volkswagen u njega polaže ogromne nade, predviđa da bi jednoga dana mogao imati status legendarne Bube. Ovo je prvo u nizu ID električnih vozila jer Volkswagen planira i električni SUV te električnu verziju Type 2 microbusa te super-mini pod nazivom ID.1.

Hyundai Ioniq 5

Hyundai pod zajedničkim nazivnikom ima hibridno vozilo, tzv. plug-in i potpuno električno vozilo. Iako električni i benzinski motor nisu dobro integrirani kako kod predvodnika u ovom polju, Toyote Priusa, Hyundai ipak postaje važan igrač na ovom području. Novo potpuno električno vozilo ima minimalistički i pomalo futuristički izgled, a obećava brže punjenje baterije i povećan domet vožnje. Unutrašnjost je prilično prostrana, a ljubitelje gadgeta osvojit će impresivan infotainment ekran.

Toyota Yaris

Toyota je pionir u stvaranju hibridne tehnologije i stoga ne čudi da veliku pažnju poklanja zelenoj liniji automobila. Kod većina proizvođača i dalje postoje benzinska i dizelska verzija istog modela vozila no na nekim tržištima poput britanskog Toyota je hrabro istupila s Yarisom i nudi samo hibridnu verziju ovog automobila. Ekološki osviještenim kupcima to može biti presudno kada biraju između sličnih modela, tim više što ovaj model ima vrlo nisku emisiju ispušnih plinova. Kompanija obećava da više od polovice gradske vožnje prosječni vozač može prijeći na struju, što stvara velike uštede i – mirnu ekološku savjest. Hibridna baterija dolazi s 10-godišnjim jamstvom.

Audi Q4 e-tron

Potpuno električni Audi Q4 e-tron punokrvno je SUV obiteljsko vozilo. Ima puno opreme, lako se vozi, udoban je i mogao bi ostati jedno od najprodavanijih vozila u svojoj klasi. S jednim punjenjem može prijeći impresivnih 500 kilometara pa ni dulja putovanja ne zahtijevaju neko preveliko planiranje i istraživanje lokacija punionica. Iako je riječ o višoj klasi automobila, još uvijek u isti cjenovni razred sa sličnim benzinskim modelima. Riječ je o luksuznom automobilu sa svom pripadajućom opremom.

Tesla Model 3

Riječ je o jednom od najboljih električnih vozila. Praktično je hi-tech i s nevjerojatnim performansama. Jednostavan dizajn skriva vrlo sofisticiranu mašinu i modernu unutrašnjost kojom dominira veliki ekran na dodir. Dovoljno je velik da u njemu s velikom udobnošću mogu putovati četiri odrasle osobe. Vrlo moćan električni pogon šalje ovu jurilicu u vrtoglave brzine u sekundama, a iznimno inovativna tehnologija primijenjena u baterijama čini vožnju laganom i sigurnom. Ovo vozilo nije za staromodne, touch screen je zapravo alat kojim u automobilu kontrolirate gotovo sve čega se možete sjetiti i što u automobilu možete zatrebati.

HEP je do sada pod brendom ELEN na području Grada Zagreba i svih 20 županija pustio u rad 300 punionica za električne automobile. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr